NavMenu

Na minimalcu 33.500 radnika u RS

Izvor: Glas Srpske Utorak, 20.01.2015. 08:35
Komentari
Podeli
Od oko 243.000 zaposlenih u Republici Srpskoj na najnižu propisanu platu u iznosu od 370 maraka prijavljen je ukupno 33.521 radnik, podaci su Poreske uprave RS.

Kako su istakli u Poreskoj upravi to su najnoviji podaci i odnose se na novembar prošle godine, a ako se uporede sa početkom te godine, evidentno je da je za 2.275 radnika manje koji primaju minimalac, jer ih je u januaru bilo 35.796.

Međutim, predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić smatra da su podaci Poreske uprave o broju radnika na minimalcu nepotpuni, jer u njih nisu uračunati oni zaposleni koji uopšte nisu dobili svoju najnižu platu, iako su je pošteno zaradili.

- Jednoj trećini radnika plate kasne mjesecima. Međutim, u slučajevima gdje radnici nisu sindikalno organizovani situacija je još gora, jer tu čak dvije trećine zaposlenih ima neredovne plate - istakla je Mišić.

Prema njenim riječima, za rješenje ovog problema Savez sindikata tražio je da dio Ekonomske politike RS bude posvećen jednom sasvim drugačijem radu Poreske uprave.

- Mora doći do izmjene Zakona o poreskom postupku i načinu rada Poreske uprave da bi se ova oblast uredila i radnici zaštitili. Mora se donijeti i potpuno novi zakon o inspekciji RS, što je Vlada već i prihvatila - kazala je Mišić.

Inspektori rada, kao i poreski inspektori, kako kaže Mišić, moraju da imaju pravo da kontrolišu način na koji se obračunavaju plate.

- Nije dovoljno da inspektori kontrolišu samo da li je plata isplaćena i da li su doprinosi uplaćeni na tu platu. To nije dovoljno, jer se pokazalo da je zloupotreba najniže plate upravo tu veoma vidljiva - istakla je Mišić.


Ipak, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Predrag Zgonjanin smatra da je smanjenje broja radnika na minimalcu ohrabrujući podatak.

On je naglasio da i razvijenije zemlje imaju veliki broj radnika koji primaju najniže plate, koje su ipak ako se porede sa našim daleko veće.

- Šteta je što je kod nas minimalna plata tek 370 maraka, i što naša privreda ne može da izdrži veće plate. Šteta je i što je kožarska i tekstilna industrija sa najvećim brojem radnika na minimalcu, ali treba očekivati da će se ta situacija u idućem periodu popraviti - istakao je Zgonjanin.

Poljoprivreda

Ranka Mišić je rekla da je najveći broj radnika sa najnižom platom u tekstilnoj industriji, ali i u građevinarstvu, trgovini i ugostiteljstvu.

- Prema našim analizama sve više radnika na minimalcu je i u poljoprivredi - kazala je Mišić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.