Izvor: eKapija | Petak, 16.01.2015.| 19:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izmjene u naplatnom sistemu putarina u Mađarskoj - Uvedene nove vinjete, pojedini putevi više nisu besplatni

(Foto: Marija Kambić)
Vlada Mađarske je krajem prošle godine usvojila uredbu koja predviđa oštrije kriterijume naplate putarina na autoputevima i pojedinim magistralnim putevima na teritoriji Mađarske.

Uredba koja je stupila na snagu 1. januara 2015. predviđa da se od ove godine naplaćuje korišćenje pojedinih magistralnih puteva (koji spajaju lokalne puteve sa autoputevima), pojedinih dijelova autoputeva (od granice do prvog isključenja ili prve benzinske pumpe), kao i prilaza i obilaznica oko gradova, ćije je korišćenje prethodno bilo besplatno.

Uvedene su i nove vrste vinjeta, tzv. "županijske vinjete" koje važe samo na teritoriji jedne županije. Te vinjete koštaju 5.000 forinti godišnje (oko 16 EUR) i mogu se koristiti samo na onoj dionici autoputa koja prolazi kroz konkretnu mađarsku županiju. I dalje se mogu kupovati tzv. "nacionalne vinjete", koje na godišnjem nivou koštaju 42.000 forinti (oko 135 EUR).

Postoje i olakšavajuće okolnosti za vozače - zbog nedovoljne informisanosti svih korisnika magistralnih i autoputeva u Mađarskoj, usvojena je odluka da se tokom januara 2015. ne naplaćuju kazne u punom iznosu onim vozačima koji nisu znali da su im potrebne vinjete. Vozači koji su kažnjeni u januaru 2014, a kaznu plate do kraja februara, platiće kaznu u iznosu od 1.470 forinti (5 EUR), do kraja marta 14.875 forinti (50 EUR), a ukoliko ni do tada ne izmire kaznu platiće pun iznos kazne od 59.500 (200 EUR).

Informacije o tome koji se putevi naplaćuju, kao i mapu sa označenim putevima moguće je pogledati na internet stranici: http://www.nemzetiutdij.hu/Halozat

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.