Izvor: eKapija | Petak, 16.01.2015.| 16:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2014 - Investicije u oblasti NEKRETNINA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

(Foto: Suzana Obradović)
Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2014. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podjelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru NEKRETNINE.

Ako bismo najkraće opisali utisak nakon pogleda na najčitanije tekstove o tekućim i planiranim investicijama u nekretnine, bilo bi to - luksuzna rezidencijalna naselja. Gdje? Kanton Sarajevo i okolina. Čini se da su tamošnja priroda, blizina popularnih planina i povoljna cijena zemljišta, privukle investitore sa Istoka, koji će ovdje da ulažu više stotina miliona maraka. Jedni će reći nerealno, drugi su se već umorili od raznoraznih najava, ali činjenica je da bi domaća građevinska preduzeća dobila velike poslove. Naravno, ukoliko bi se više pažnje posvetilo tome.

Portal "eKapija.com" je eksluzivno objavio ilustracije idejnog projekta naselja "Nova Ilidža", vrijednog čak 4 mlrd KM. I dok region bruji o megalomanskom futurističkom projektu "Beograda na vodi", gdje bi potencijalno učestvovale građevinske firme iz regiona, Ilidža ima spreman projekat i nastoji privući investitore. Ostaje da se vidi da li će u bližoj budućnosti lokalna uprava učiniti krupne korake.

Eksluzivno smo najavili da će u centru Bihaća ove godine početi izgradnja poslovnog centra hrvatske kompanije "Agram", što će povući i uređenje centra tog grada.

Krenimo redom kroz našu retrospektivu.

(Foto: Unibristol-tuzla.ba)
Prvo mjesto zauzeo je luksuzni kompleks "Mellain" u Tuzli. U sklopu kompleksa nalaziće se hotel "Bristol", od 20 spratova i površine 18.500 m2 sa 150 luksuzno opremljenih soba i apartmana, dok stambeni dio čini 330 stanova, čija će cijena kvadrata biti oko 2.000 m2.

Posao u kompleksu dobiće do 300 radnika, a investitori tvrde kako je riječ o građevini jedinstvenoj na našim prostorima, koja će objediniti različite vrste sadržaja na jednom mjestu. Stanovi će kažu biti useljivi tokom ove godine.

Dobojski stambeni kompleks "Dragulji" je bogatiji za blokove "Dijamant", "Rubin" i "Opal", a na našoj listi je na drugom mjestu. Sve ukupno ovaj kompleks će biti završen do 2017. godine, a investitor je lokalna firma "Građ-promet".

"Dragulji"
"Dragulji"
- Planirana je izgradnja sportskog terena iza lamela D1 i D2 bloka "Dijamant", uređenih travnatih terena sa sadržajima za djecu, a centralna ulica koja prolazi kroz središte kompleksa je projektovana kao bulevar sa širokim trotoarima i zelenom zonom između trotoara i kolovoza - rekli su za naš portal prije godinu dana iz "Građ-prometa".

Kompleks se sastojao od stambeno-poslovnih blokova "Dijamant", "Rubin", "Opal", "Smaragd", "Ametist" i "Topaz". Tokom 2011. godine, izmjenom regulacionog plana, umjesto "Smaragda", "Ametista" i "Topaza" izgrađen je tržni centar "Bingo".

Trećeplasirana je "Dobrinja exklusive", investicija firme OKI iz Sarajeva. Kompleks čini ukupno šest lamela, koje će imati dva sprata plus mansardu. Lamele su podijeljene u "A" i "B" grupu sa ukupno 96 stambenih jedinica, koje su međusobno povezane sa 96 parking mjesta i 7 poslovnih prostora. Svaka lamela ima lift i direktnu vezu sa garažom i ulaz sa platoa.

Dobrinja exklusive
Dobrinja exklusive (Foto: Prostor.ba)
Kreditno finansiranje nekretnine omogućeno je u BOR Banci sa fiksnom kamatnom stopom od 6,94% i otplatnim rokom do 25 godina. Cijena kvadrata stana je oko 1.200 KM plus PDV.

Na četvrtoj poziciji je stambeno-poslovni objekat firme "Euro stan" u Istočnom Sarajevu. Osim 60 stanova, tu je i poslovni dio objekta, kao i parking za buduće stanare. Podzemni nivo zgrade je previđen za ostave i 19 garažnih mjesta površine od 15 do 25 m2.

Višemilionska investicija mogla bi da oživi Kiseljak, a potencijalni kompleks "Nova Piazza" našao se na petom mjestu najčitanijih tekstova. Naime, lokalno preduzeće "Bar floor" planira da investira u kompleks "Nova Piazza". Na prostoru površine od oko 18.000 m2 biće smješteno 130 stanova, šoping mol, garni hotel, restoran, parking.

"Nova Piazza"
"Nova Piazza"
Arhitektonski projekat potpisuje sarajevski "xs arch&design". U šest stambenih lamela predviđeno je do 130 stanova, sa pet ili šest spratova, garni hotel sa 32 sobe i spa centrom na posljednjem spratu.

Prelazimo polako u sunčanu Hercegovinu i grad na Neretvi, gdje se blizu čuvenog Starog mosta gradi naselje "Kapetanovina". Ova šestoplasirana investicija kompanije "MO-haus" vrijedna 9 mil KM podrazumijeva izgradnju 49 stanova i 17 hotelskih apartmana u 4 objekta.

Teren na kome se gradi "Kapetanovina" je blago izdignut, pa se iz stanova sa velikom terasom pruža pogled na Stari grad, Stari most i rijeku Neretvu, a lokacija se uvrštava na listu najpoželjnijih.

Sedma pozicija pripala je kompleksu "Luč" u Trebinju, gdje je ovog proljeća krenula izgradnja pete zgrade, a investitor je firma "Luč-Invest". Biće to stambeno-poslovna zgrada od pet spratova plus mansarda, i sve to u tri lamele, sa tri ulaza. Projektant je trebinjska firma "Put inženjering".

Iz "Luč-Investa" su rekli da će izgradnja šeste zgrade početi ove godine, čime će zaokružiti cijeli kompleks.

Kuvajćani ulažu 50 mil KM u stambeni kompleks "Sarajevo Waves" u naselju Otes na Ilidži, a prema interesovanju naših čitalaca, ta investicija je dospjela na osmo mjesto. Osim ulaganja u nekretnine, "Compact Invest" razmatra, planira i intenzivno priprema implementaciju projekata koji su u vezi sa poljoprivredom, stočarstvom, ugostiteljstvom, turizmom i trgovinom.

Devetoplasirani je sarajevski Beverly Hills, kako je u početku popularno nazvan. Gradiće se na Poljinama, a ulagač je već poznati "Al-Shiddi". Biće uloženo 70 mil KM, a to će rezultirati sa 217 vila. Naselje će imati i dodatne sadržaje poput supermarketa, restorana, kafića, pekare, apoteke, velnes centra i mnoge druge.

Studentski centar Mostar
je na desetoj poziciji, a dobiće treći paviljon, sportsku dvoranu i bazen. Sve to koštaće više od 13 mil KM. U paviljonu će moći da se smjesti 200 studenata, dvorana za male sportove će primati 1.000 gledalaca i bazen 200 posjetilaca.

Opet se vraćamo rezidencijalnim naseljima, ovaj put u Visoko. Bahreinska kompanija "Abras company" planira da u naredne tri godine uloži više od 20 mil KM u gradnju naselja u Gornjoj Zimči. Ta se investicija našla na jedanaestom mjestu. Cjelokupno naselje prostiraće se na 40.000 m2, a imaće 50 vila, restoran, bungalove, bazene, terene za sport...

Dvanaesta pozicija pripala je državnom zatvoru u Istočnoj Ilidži. Izgradnja teče planiranom dinamikom. Završetak izgradnje zatvora, za koji je kamen temeljac postavljen 2006. godine, planiran je za juni 2016.

Poslovni centar "Agrama", koji će da počne da se gradi ove godine u Bihaću, drži trinaesto mjesto. Zgrada "Agrama" imaće od 12 do 14 etaža, sa 6 podzemnih etaža za parking. Predviđeno je da one dijelom budu javne, a dijelom za korisnike ove poslovne zgrade.

Prva zelena zgrada u Sarajevu dospjela je na četrnaesto mjesto, a firma "Lake" je u objekat "Skenderpašina" uložila 6 mil KM. Po prvi put uvodi se tehnologija toplotnih pumpi u izgradnji.

Petnaestoplasirana
investicija je naselje "Nova Ilidža" vrijedno 4 mlrd KM. Rezidencijalno naselje, stambene zone, poslovni centri, parkovi, šetališta i još mnogo sadržaja futurističkog izgleda, mogli bi u bližoj budućnosti da promijene izgled ove opštine.

Tik do Miljacke, a na našem šesnaestom mjestu, našao se luksuzni kompleks "Vrbanja", čija gradnja kreće ove godine. Investitor se još traži. Prati ga, na sedamnaestoj poziciji, stambeno-poslovni kompleks "Panamera 1" u Ilidži.

Stambeni kompleks "City Garden" u Sarajevu vrijedan 12 mil KM je na osamnaestom mjestu, a iza njega, na deventaestom, vogošćanski "Libero".

Pretposjlednja pozicija, dvadeseta, pripala je prvoj pasivnoj kući u BiH, a listu na dvadesetprvom mjestu završava budući stambeno-poslovni objekat na Marindvoru.Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji NEKRETNINE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

Firme:
eKapija.com Beograd
Uni Bristol d.o.o.Tuzla
GRAĐ-PROMET d.o.o. Doboj
OKI d.o.o. Sarajevo
Ex BOR BANKA d.d. Sarajevo
Euro stan d.o.o. Istočno Sarajevo
BAR-FLOOR d.o.o. Kiseljak
XS ARCH&DESIGN Sarajevo
MO HAUS Blagaj - Kapetanovina Mostar
LUČ-INVEST d.o.o. Trebinje
PUT INŽENJERING d.o.o. Trebinje
COMPACT INVEST Sarajevo
AL-SHIDDI INTERNATIONAL d.o.o. Sarajevo
Studentski centar Sveučilišta u Mostaru
Grad Visoko
Ministarstvo finansija/financija i trezora BiH
PROJEKT a.d. Banja Luka
Agram Invest d.d. Zagreb
LAKE d.o.o. Sarajevo
Općina Ilidža
Poslovno stambeni kompleks Vrbanja Sarajevo
PANAMERA d.o.o. Sarajevo
ANS DRIVE d.o.o. Sarajevo
SEIC Garden d.o.o. Sarajevo
HMD Architects Sarajevo
SHR d.o.o. Sarajevo
Općina Stari Grad Sarajevo
PROMO d.o.o. Donji Vakuf
Bau Herc Sarajevo
FAMUS-GRADNJA d.o.o. Tešanj
ZARKA Sarajevo
GRUPA.ARH d.o.o. Sarajevo
MELLAIN d.o.o. Sarajevo
PROSTOR d.o.o. Sarajevo
Tagovi:
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2014
retrospektiva
retrospektiva 2014
retrospektiva nekretnine
retrospektiva nekretnine 2014
Mellain Tuzla
Melain Tuzla
stanovi Mellain Tuzla
kompleks Dragulji
stanovi Dragulji Doboj
novi stanovi Doboj
stanovi Rubin
stanovi Opal
stanovi Dijamant
Dobrinja exklusive
stanovi Dobrinja
stanovi Dobrinja ekskluziv
stambeno poslovni objekat Istočno Sarajevo
stanovi Istočno Sarajevo
novi stanovi Istočno Sarajevo
garni hotel Kiseljak
Kapetanovina Mostar
stanovi Mostar
stanovi Luč Trebinje
novi stanovi Trebinje
Sarajevo Waves
Sarajevo vejvs
Kompakt invest
naselje Sarajevo vejvs
naselje Sarajevo Waves
Poljine Hills
sarajevski Beverly Hills
naselje Poljine
naselje Poljine Hills
studentski centar Mostar
Gornja Zimča
naselje Gornja Zimča
državni zatvor Ilidža
poslovni centar Agram Bihać
Agram Bihać
zgrada Agrama u Bihaću
Skenderpašina
zelena zgrada Skenderpašina
naselje Nova Ilidža
kompleks Vrbanja
kompleks Panamera
stanovi Panamera
stanovi Vrbanja
City Garden
Libero Vogošća
stanovi Libero Vogošća
stambeno poslovni objekat Marindvor
stanovi Marindvor
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE