NavMenu

RETROSPEKTIVA 2014 - Investicije u oblasti NEKRETNINA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Izvor: eKapija Petak, 16.01.2015. 16:03
Komentari
Podeli
Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2014. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podjelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru NEKRETNINE.

Ako bismo najkraće opisali utisak nakon pogleda na najčitanije tekstove o tekućim i planiranim investicijama u nekretnine, bilo bi to - luksuzna rezidencijalna naselja. Gdje? Kanton Sarajevo i okolina. Čini se da su tamošnja priroda, blizina popularnih planina i povoljna cijena zemljišta, privukle investitore sa Istoka, koji će ovdje da ulažu više stotina miliona maraka. Jedni će reći nerealno, drugi su se već umorili od raznoraznih najava, ali činjenica je da bi domaća građevinska preduzeća dobila velike poslove. Naravno, ukoliko bi se više pažnje posvetilo tome.

Portal "eKapija.com" je eksluzivno objavio ilustracije idejnog projekta naselja "Nova Ilidža", vrijednog čak 4 mlrd KM. I dok region bruji o megalomanskom futurističkom projektu "Beograda na vodi", gdje bi potencijalno učestvovale građevinske firme iz regiona, Ilidža ima spreman projekat i nastoji privući investitore. Ostaje da se vidi da li će u bližoj budućnosti lokalna uprava učiniti krupne korake.

Eksluzivno smo najavili da će u centru Bihaća ove godine početi izgradnja poslovnog centra hrvatske kompanije "Agram", što će povući i uređenje centra tog grada.

Krenimo redom kroz našu retrospektivu.

(Foto: Unibristol-tuzla.ba)
Prvo mjesto zauzeo je luksuzni kompleks "Mellain" u Tuzli. U sklopu kompleksa nalaziće se hotel "Bristol", od 20 spratova i površine 18.500 m2 sa 150 luksuzno opremljenih soba i apartmana, dok stambeni dio čini 330 stanova, čija će cijena kvadrata biti oko 2.000 m2.

Posao u kompleksu dobiće do 300 radnika, a investitori tvrde kako je riječ o građevini jedinstvenoj na našim prostorima, koja će objediniti različite vrste sadržaja na jednom mjestu. Stanovi će kažu biti useljivi tokom ove godine.

Dobojski stambeni kompleks "Dragulji" je bogatiji za blokove "Dijamant", "Rubin" i "Opal", a na našoj listi je na drugom mjestu. Sve ukupno ovaj kompleks će biti završen do 2017. godine, a investitor je lokalna firma "Građ-promet".

"Dragulji""Dragulji"
- Planirana je izgradnja sportskog terena iza lamela D1 i D2 bloka "Dijamant", uređenih travnatih terena sa sadržajima za djecu, a centralna ulica koja prolazi kroz središte kompleksa je projektovana kao bulevar sa širokim trotoarima i zelenom zonom između trotoara i kolovoza - rekli su za naš portal prije godinu dana iz "Građ-prometa".

Kompleks se sastojao od stambeno-poslovnih blokova "Dijamant", "Rubin", "Opal", "Smaragd", "Ametist" i "Topaz". Tokom 2011. godine, izmjenom regulacionog plana, umjesto "Smaragda", "Ametista" i "Topaza" izgrađen je tržni centar "Bingo".

Trećeplasirana je "Dobrinja exklusive", investicija firme OKI iz Sarajeva. Kompleks čini ukupno šest lamela, koje će imati dva sprata plus mansardu. Lamele su podijeljene u "A" i "B" grupu sa ukupno 96 stambenih jedinica, koje su međusobno povezane sa 96 parking mjesta i 7 poslovnih prostora. Svaka lamela ima lift i direktnu vezu sa garažom i ulaz sa platoa.

Dobrinja exklusive (Foto: Prostor.ba)Dobrinja exklusive
Kreditno finansiranje nekretnine omogućeno je u BOR Banci sa fiksnom kamatnom stopom od 6,94% i otplatnim rokom do 25 godina. Cijena kvadrata stana je oko 1.200 KM plus PDV.

Na četvrtoj poziciji je stambeno-poslovni objekat firme "Euro stan" u Istočnom Sarajevu. Osim 60 stanova, tu je i poslovni dio objekta, kao i parking za buduće stanare. Podzemni nivo zgrade je previđen za ostave i 19 garažnih mjesta površine od 15 do 25 m2.

Višemilionska investicija mogla bi da oživi Kiseljak, a potencijalni kompleks "Nova Piazza" našao se na petom mjestu najčitanijih tekstova. Naime, lokalno preduzeće "Bar floor" planira da investira u kompleks "Nova Piazza". Na prostoru površine od oko 18.000 m2 biće smješteno 130 stanova, šoping mol, garni hotel, restoran, parking.

"Nova Piazza""Nova Piazza"
Arhitektonski projekat potpisuje sarajevski "xs arch&design". U šest stambenih lamela predviđeno je do 130 stanova, sa pet ili šest spratova, garni hotel sa 32 sobe i spa centrom na posljednjem spratu.

Prelazimo polako u sunčanu Hercegovinu i grad na Neretvi, gdje se blizu čuvenog Starog mosta gradi naselje "Kapetanovina". Ova šestoplasirana investicija kompanije "MO-haus" vrijedna 9 mil KM podrazumijeva izgradnju 49 stanova i 17 hotelskih apartmana u 4 objekta.

Teren na kome se gradi "Kapetanovina" je blago izdignut, pa se iz stanova sa velikom terasom pruža pogled na Stari grad, Stari most i rijeku Neretvu, a lokacija se uvrštava na listu najpoželjnijih.

Sedma pozicija pripala je kompleksu "Luč" u Trebinju, gdje je ovog proljeća krenula izgradnja pete zgrade, a investitor je firma "Luč-Invest". Biće to stambeno-poslovna zgrada od pet spratova plus mansarda, i sve to u tri lamele, sa tri ulaza. Projektant je trebinjska firma "Put inženjering".

Iz "Luč-Investa" su rekli da će izgradnja šeste zgrade početi ove godine, čime će zaokružiti cijeli kompleks.

Kuvajćani ulažu 50 mil KM u stambeni kompleks "Sarajevo Waves" u naselju Otes na Ilidži, a prema interesovanju naših čitalaca, ta investicija je dospjela na osmo mjesto. Osim ulaganja u nekretnine, "Compact Invest" razmatra, planira i intenzivno priprema implementaciju projekata koji su u vezi sa poljoprivredom, stočarstvom, ugostiteljstvom, turizmom i trgovinom.

Devetoplasirani je sarajevski Beverly Hills, kako je u početku popularno nazvan. Gradiće se na Poljinama, a ulagač je već poznati "Al-Shiddi". Biće uloženo 70 mil KM, a to će rezultirati sa 217 vila. Naselje će imati i dodatne sadržaje poput supermarketa, restorana, kafića, pekare, apoteke, velnes centra i mnoge druge.


Studentski centar Mostar
je na desetoj poziciji, a dobiće treći paviljon, sportsku dvoranu i bazen. Sve to koštaće više od 13 mil KM. U paviljonu će moći da se smjesti 200 studenata, dvorana za male sportove će primati 1.000 gledalaca i bazen 200 posjetilaca.

Opet se vraćamo rezidencijalnim naseljima, ovaj put u Visoko. Bahreinska kompanija "Abras company" planira da u naredne tri godine uloži više od 20 mil KM u gradnju naselja u Gornjoj Zimči. Ta se investicija našla na jedanaestom mjestu. Cjelokupno naselje prostiraće se na 40.000 m2, a imaće 50 vila, restoran, bungalove, bazene, terene za sport...

Dvanaesta pozicija pripala je državnom zatvoru u Istočnoj Ilidži. Izgradnja teče planiranom dinamikom. Završetak izgradnje zatvora, za koji je kamen temeljac postavljen 2006. godine, planiran je za juni 2016.

Poslovni centar "Agrama", koji će da počne da se gradi ove godine u Bihaću, drži trinaesto mjesto. Zgrada "Agrama" imaće od 12 do 14 etaža, sa 6 podzemnih etaža za parking. Predviđeno je da one dijelom budu javne, a dijelom za korisnike ove poslovne zgrade.

Prva zelena zgrada u Sarajevu dospjela je na četrnaesto mjesto, a firma "Lake" je u objekat "Skenderpašina" uložila 6 mil KM. Po prvi put uvodi se tehnologija toplotnih pumpi u izgradnji.

Petnaestoplasirana
investicija je naselje "Nova Ilidža" vrijedno 4 mlrd KM. Rezidencijalno naselje, stambene zone, poslovni centri, parkovi, šetališta i još mnogo sadržaja futurističkog izgleda, mogli bi u bližoj budućnosti da promijene izgled ove opštine.

Tik do Miljacke, a na našem šesnaestom mjestu, našao se luksuzni kompleks "Vrbanja", čija gradnja kreće ove godine. Investitor se još traži. Prati ga, na sedamnaestoj poziciji, stambeno-poslovni kompleks "Panamera 1" u Ilidži.

Stambeni kompleks "City Garden" u Sarajevu vrijedan 12 mil KM je na osamnaestom mjestu, a iza njega, na deventaestom, vogošćanski "Libero".

Pretposjlednja pozicija, dvadeseta, pripala je prvoj pasivnoj kući u BiH, a listu na dvadesetprvom mjestu završava budući stambeno-poslovni objekat na Marindvoru.



Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji NEKRETNINE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.