NavMenu

Udruženja oboljelih od multipla skleroze traže legalizaciju kanabisa u svrhu liječenja

Izvor: Nezavisne novine Petak, 16.01.2015. 11:23
Komentari
Podeli
Regionalna i republičko Udruženje oboljelih od multipla skleroze podnijeli su zahtjev za legalizaciju proizvodnje i prerade kanabisa u ulje, koje je ljekovito i koristi se za medicinske potrebe.

- Iz više izvora smo saznali, a neki oboljeli i lično su se uvjerili, da ulje od kanabisa (u narodu poznatiji kao konoplja) ublažava bolove, da je ljekovito i da pomaže u liječenju oboljelih od multipla skleroze. Takođe, pomaže u liječenju kancera, Parkinsonove bolesti, osteoporoze, hepatitisa, depresije i još nekih bolesti - navodi predsjednik republičkog Udruženja Milan Stjepanović.

On ističe da su ta svojstva potvrdili i ljekari u zdravstvenim ustanovama, gdje se liječe članovi ovog udruženja.

Stjepanović napominje da je proizvodnja i prerada kanabisa u ljekovito ulje legalizovana u 16 evropskih država, te da je i Srbija na putu da izmijeni zakon i legalizuje proizvodnju i liječenje kanabisovim uljem.

Ovim uljem ne može se izliječiti multipla skleroza, ali ljekovito i uspješno djeluje kod deblokade ukočenih mišića, smanjuje bolove i produžava vitalnost oboljelih osoba, odnosno usporava širenje bolesti.

- Smatramo da se Republika Srpska treba pridružiti državama koje su u interesu zaštite zdravlja i liječenja oboljelih stanovnika legalizovale proizvodnju i preradu kanabisa za medicinske potrebe - naglašava Stjepanović.

Oboljeli od multipla skleroze očekuju da se njihovom zahtjevu pridruže i članovi udruženja oboljelih od drugih bolesti za čije liječenje se u svijetu koristi ulje od kanabisa, koje je izuzetno skupo i može se samo ilegalno nabaviti.

- Proizvodnju i preradu treba legalizovati iz humanih razloga, jer omogućava liječenje više bolesti, ali i zbog stopiranja ilegalne nabavke i šverca tog ulja sumnjivog kvaliteta iz inostranstva. Zbog visoke cijene, ulje je nedostupno većini oboljelih u Srpskoj - kaže Stjepanović.


On ističe da oboljeli vjeruju da bi se proizvodnja i prerada kanabisa legalizacijom mogle kontrolisati, te da bi, osim humanog, to imalo i ekonomski efekat.

Članovi Republičkog udruženja oboljelih očekuju da se o njihovom zahtjevu uskoro izjasne predstavnici Ministarstva zdravlja, Vlade i Narodne Skupštine Republike Srpske i da njihova inicijativa bude ozbiljno razmotrena.

Na taj način, zaključuje Stjepanović, proizvodnja kanabisa za humane svrhe i liječenje zakonski bi bila uokvirena i legalizovana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.