Izvor: eKapija | Petak, 16.01.2015.| 12:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Šansa za proizvođače namještaja iz BiH - Koje firme će izlagati na "IMM Cologne 2015" u Kelnu?

Bosna i Hercegovina će po peti put ove godine nastupiti na najvećem Međunarodnom sajmu namještaja u Evropi – "IMM Cologne 2015", zahvaljujući finansijskoj podršci Vanjskotrgovinske komore BiH. U paviljonu Bosne i Hercegovine površine 210 m2, izlagaće osam proizvođača namještaja iz BiH, i to: "Babilon" Tuzla, "Bosnian Beech Board" Visoko, "Minalli" Živinice/ Sarajevo, "Malagić & Divani" Brčko, "MS & Wood" Fojnica/Sarajevo, "Petroprojekt" Bratunac, "Praktik" Vogošća, "Woodteam" Ilijaš, saopšteno je na zvaničnom sajtu Vanjskotrgovinske komore BiH.

Izlagači iz BiH odabrani su kroz transparentan proces selekcije prema utvrđenim kriterijima, pri čemu se posebno vodilo računa o spremnosti kompanija da odgovore visokim kriterijima evropskog tržišta u pogledu iskustva u izvoznim poslovima, ispunjavanja standarda i zahtjeva, modernog dizajna i prihvatljivog omjera kvaliteta i cijene.

Firmama koje su pretrpjele najveće štete nakon velikih poplava posvećena je posebna pažnja kako bi se, usprkos teškoćama, adekvatno pripremile za nastup na tržištu Njemačke i EU, te stekle nove kupce i obnovile postojeće veze na tržištu.

Paviljon Bosne i Hercegovine smješten je na "udarnoj poziciji" u Hali 3.1, segment "Global Lifestyles", koji na jednom mjestu prezentira grupne postavke nacionalnih štandova zemalja poput: Rusije, Rumunije, Estonije, Bugarske, Grčke, Indonezije, Singapura, Tajvana…

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je poduzela opsežne aktivnosti oko pozivanja potencijalnih partnera i kupaca na štand Bosne i Hercegovine – u tu svrhu pripremljen je i katalog izlagača koji ove godine prezentiraju našu zemlju na zajedničkom štandu.

Poslovni partneri će se u paviljonu "Bosnia and Herzegovina – Tradition for Future", imati priliku uvjeriti u kvalitet ponude namještaja iz BiH.

Tako će svi posjetitelji, na jednoj od najatraktivnijih lokacija na Sajmu imati priliku pogledati izloženu selekciju tapaciranih stolica od drveta (inače najprodavanijeg izvoznog proizvoda BiH, kada je riječ o namještaju), različitih proizvoda od punog drveta za opremanje trpezarija i dnevnih soba (uključujući i one s potpisom poznatih domaćih i stranih dizajnera), tapacirane garniture, moderan namještaj u kombinaciji metal/drvo, kao i namještaj od pletenih materijala (geflecht).

Sajam "IMM Cologne", koji će se ove godine održati od 19. do 25. januara, tradicionalno je najvažniji promotivni događaj za proizvođače namještaja iz BiH – što potvrđuju i rezultati prethodnog nastupa nakon kojeg su firme iz BiH ostvarile izvozne prodaje na tržištu Njemačke i EU u ukupnoj vrijednosti od preko 6,5 mil KM. Tad je najviše poslova ostvareno sa partnerima iz Njemačke, Nizozemske, Austrije…, a interes za buduću suradnju iskazan je i od kupaca iz Golfa, Skandinavije i brojnih drugih zemalja.

Prema podacima o izvozu namještaja Bosne i Hercegovine za period od januara do novembra 2014. godine, Njemačka, sa svojih 34% učešća u ukupnom izvozu namještaja BiH u svijet, i dalje drži primat na listi vanjskotrgovinskih partnera BiH. Mada je, kao rezultat pada proizvodnje usljed poplava, ostvaren za 1,2% manji izvoz u Njemačku u odnosu na isti period prošle godine, iznos od 63,8 mil EUR ipak potvrđuje neumanjen značaj ovog tržišta za proizvođače namještaja iz BiH.

U strukturi izvezenog namještaja u Njemačku dominiraju drvena tapacirana sjedala (u vrijednosti izvoza od 23 mil EUR).

Slijedi namještaj za trpezarije i dnevne sobe (17,8 mil EUR), namještaj za spavaće sobe (9,6 mil EUR), te dijelovi za namještaj od drveta (3 mil EUR). Interesantno da je, iako u malim iznosima, izvoz namještaja i dijelova od metala i drugih materijala iz BiH u svijet, pa tako i u Njemačku, u porastu.

On je dostigao vrijednost od 4,8 mil EUR za 11 mjeseci 2014. godine. Ovaj pokazatelj doista prati trendove tražnje za ovom vrstom namještaja u Evropi, a budući da naša zemlja posjeduje tradiciju tehnologije obrade metala – ovaj bi se porast mogao realno i nastaviti.

Osim Njemačke, Bosna i Hercegovina među svojim izvoznim partnerima i dalje ima neka od najjačih evropskih tržišta – na drugom mjestu se nalazi susjedna Hrvatska (sa udjelom od 14% od ukupnog izvoza), zatim Nizozemska (sa 6,6%), Italija (6,2%), Francuska (5,6%)… Na većini ovih tržišta izvoz namještaja iz BiH bilježi porast u odnosu na isti period 2013. godine, a skok izvoza od čak 102% odnosi se na Švicarsku koja sve više pokazuje interes za namještaj iz BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.