NavMenu

Meril Strip rekorderka po broju nominacija za Oskara

Izvor: Tanjug Petak, 16.01.2015. 10:43
Komentari
Podeli
Američka filmska ikona Meril Strip dodala je još jedno "odličje" svojoj kolekciji priznanja: po 19. put nominovana je za Oskara, ovog puta za ulogu u filmu "Začarana šuma".

Mnogi će na njenu najnoviju nominaciju reći "Naravno da je sjajna, pa to je Meril Strip!". Ali, ovog puta ona je zaista nevjerovatna u ulozi raspjevane vještice i suvereno dominira platnom u svakoj od scena u kojoj se pojavljuje.

Slavna glumica nominovana je u kategoriji za najbolju epizodnu žensku ulogu, a konkurentkinje će joj 22. februara, na 87. dodjeli zlatnih satueta Američke filmske akademije, biti Patriša Arket ("Odrastanje"), Kira Najtli ("The Imitation Game"), Lora Dern ("Wild") i Ema Stoun ("Čovjek ptica").

Meril Strip je apsolutni rekorder po broju nominacija za Oskara. Nominovana je ukupno 19 puta od kada je 1979. prvi put dobila nominaciju za ulogu u ratnoj drami "Lovac na jelene" - 15 za najbolju žensku ulogu i tri za sporednu žensku ulogu.

Ima šest nominacija više od Ketrin Hepbern i Džeka Nikolsona koji dijele drugo mjesto.

Sa trećim Oskarom koji je osvojila 2012. za tumačenje lika britanske premijerke Margaret Tačer u filmu "Gvozdena lejdi", Strip je postala peti glumac koji je osvojio tri zlatna dječaka, poslije Voltera Brenana, Ketrin Hepbern, Ingrid Bergman i Džeka Nikolsona, probrane grupice kojoj se prošle godine pridružio i Britanac Danijel Dej Luis.


Strip je osvojila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu "Kramer protiv Kramera" (1979) i za najbolju žensku ulogu u filmovima "Sofijin izbor" (1982) i "Gvozdena lejdi" (2011).

Ukoliko u februaru dobije Oskara, postaće jedina glumica/glumac, uz Ketrin Hepbern, koja je osvojila četiri nagrade Američke filmske akademije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.