NavMenu

Uspon sistema plaćanja putem mobilnog telefona - Preduzetnici postaju lideri u primjeni novih tehnologija

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.01.2015. 13:17
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Kupovina putem pametnih telefona prvi put će dostići rast veći od 1000% u odnosu na prethodnu godinu. Iako mobilni telefon još uvijek nije zamijenio tradicionalni novčanik, 2015. godina donosi sve veću upotrebu pametnih telefona za plaćanje. To su samo neka od predviđanja 14. izdanja izvještaja, koje revizorsko-konsultantska kuća "Deloitte" objavljuje pod nazivom "Predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT)". Osim toga, "Deloitte" predviđa da će štampane knjige i dalje dominirati u svijetu izdavaštva, sa udjelom od 80% u ukupnoj prodaji knjiga, mjereno u dolarima i primjercima, kao i da će 2015. godina biti godina u kojoj će preduzetnici prednjačiti u primjeni novih tehnologija kao što su trodimenzionalno štapanje (3D printing), "Internet stvari" (eng. Internet of Things - IoT) i dronovi (bespilotne letelice).

Uprkos ranijim predviđanjima da se tržište pametnih telefona postepeno konsoliduje, "Deloitte" predviđa da će u godini pred nama biti izvršeno oko milijardu nadogradnji na novije verzije, što je pouzdan znak da ono još uvijek nije dostiglo zrelost.

Druga glavna obilježja i detalji iz ovogodišnjih predviđanja trendova u tehnologiji, medijima i telekomunikacijama koji će ove godine uticati na tržište.

Tehnologija:

Internet stvari - Kada je riječ o Internetu stvari (IoT), iako mediji neretko u prvi plan stavljaju potrošače koji nosivu tehnologiju koriste za upravljanje termostatima, rasvjetom i mnogobrojnim kućnim uređajima (od veš mašina do ketlera), u 2015. godini će upravo kompanije biti te koje će kupovati, plaćati ili koristiti više od 60% od procijenjenih milijardu bežičnih uređaja nosive tehnologije. Hardverska osnova takve tehnologije će na globalnom nivou vredjeti oko 10 mlrd USD, ali ono što je najvrijednije pomena je da će usluge koje će ona obezbijediti dostizati 70 mlrd USD.

Dronovi će u 2015. godini imati višestruku namjenu u industriji i organima civilne vlasti. Deloitte predviđa prodaju oko 300.000 bespilotnih letelica u civilne svrhe pa će broj postavljenih jedinica porasti na više od jednog miliona. Iako će konzumenti kupiti većinu jedinica, veći dio stvarne vrijednosti ostvariće se njihovom upotrebom u preduzećima.

Trodimenzionalni štampači U svijetu će 2015.godine biti prodato gotovo 200.000 trodimenzionalnih štampača u vrijednosti od 1,6 mlrd USD. "Deloitte" procjenjuje da će oko 80% ukupne vrijednosti svih trodimenzionalnih štampača biti u rukama preduzetnika a ne potrošača, što znači da će se stvarna revolucija dogoditi na preduzetničkom tržištu.

Baterije za pametne telefone Duži vijek baterije vjerovatno će ostati jedan od glavnih kriterijuma kojima će se potrošači rukovoditi pri izboru svog budućeg pametnog telefona. Tehnologija punjivih litijum-jonskih (Li-Ion) baterija, koja se koristi u svim pametnim telefonima, u 2015. godini doživeće umjeren napredak do najviše 5 odsto punjenja po jedinici odnosno miliamper-sati (mAh) u odnosu na model istih dimenzija i istog napona iz 2014.godine.

Klikni i osvoji - Broj mjesta u Evropi gde će postojati mogućnost da se klikom osvoji nagrada (click and collect) u 2015. godini dostiže pola miliona, odnosno porašće za 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Opcija "klikni i osvoji" kupcima nudi mogućnost preuzimanja artikala kupljenih putem interneta na mjestima kao što su posebni odjeljci u prodavnicama, tržnim centrima itd.

Nanosateliti - Do kraja 2015.godine u orbiti će biti više od 500 nanosatelita, tj. satelita mase manje od 10 kilograma. Nanosateliti su atraktivni iz više razloga: jeftiniji su od konvencionalnih satelita, lakši, jednostavnije se izrađuju i ispituju i lakše ih je lansirati. Iako su sve sposobniji da obavljaju sve složenije zadatke, vjerovatno će biti tek dopuna na postojećem tržištu velikih satelita, ali ne i njihova zamena.

Mediji

Kratki video sadržaji -Ukupna gledanost kratkih video snimaka i drugih sadržaja kraćih od 20 minuta na internetu činiće manje od 3% ukupne gledanosti svih video snimaka godišnje u svijetu. Prema očekivanjima Deloitte-a, kratkometražni sadržaji dostupni putem interneta neće uzurpirati poziciju tradicionalnih dugometražnih televizijskih sadržaja. Oni jesu budućnost, ali ne budućnost zabave putem ekrana, a "Deloitte" ne predviđa da će ikada prerasti u dominantan format video sadržaja, bilo da se mjeri po gledanosti u satima, bilo po prihodima.

(Foto: Ivana Vuksa)
Štampane knjige i dalje dominantne u odnosu na elektronske: Prihodi od prodaje štampanih knjiga petostruko će premašiti prihode od prodaje elektronskih knjiga koje nisu uspjele da zamijene štampanu knjigu, za razliku od CD-ova, štampanih novina i časopisa koji bilježe pad prodaje. Mladi od 18 do 34 godine, privrženi su štampanim knjigama kao i njihovi roditelji i čitaju gotovo iste količine kao i starija populacija, i spremni su da izdvoje novac za njih.

Telekomunikacije

Beskontaktno plaćanje - Kraj 2015. godine obilježiće širom svijeta prekretnicu u upotrebi mobilnih telefona za kupovinu i plaćanje računa. Konačno su stvoreni preduslovi za masovnu primjenu, pri čemu će u dovoljnoj mjeri odgovarati potrebama finansijskih institucija, trgovaca, potrošača i prodavaca samih uređaja. U 2015. godini će se oko 10 odsto ukupne baze pametnih telefona širom svijeta koristiti za plaćanje u prodavnici barem jednom mjesečno.

Predviđa se da će tržište obnove pametnih telefona prvi put premašiti brojku od jedne milijarde: U 2015. godini će biti prodato 1,35 milijardi pametnih telefona, ali više od milijarde podrazumevaće nove uređaje za one koji već posjeduju jedan pametni telefon. Moguće je produžiti ciklus obnove, ali sama veličina, brzina, memorija, kao i sam dizajn, i dalje će biti osnovni elementi koji će uslovljavati rast brzine kupovine pametnih telefona.

Globalno gledano, broj domaćinstava sa širokopojasnim internetom porašće za oko 2% na 725 miliona, dok će prosječna širokopojasna brzina u većini zemalja porasti za 20%. Raskorak između onih sa pristupom najvećim brzinama i onih sa osnovnim brzinama će se u 2015. godini i dalje povećavati, što znači da će iskustvo varirati od domaćinstva do domaćinstva, naročito kod aplikacija većeg propusnog opsega kao što je reprodukcija video sadržaja putem računarske mreže.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.