NavMenu

Prodaja smederevske "Železare" šansa i za preduzeća iz RS

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.01.2015. 16:06
Komentari
Podeli
(Foto: zelsd.rs)
Ugovor o prodaji smederevske "Železare" sa američkom kompanijom "Esmark", Vlada Srbije trebalo bi da potpiše do kraja mjeseca. Biće to spas za 5.000 zaposlenih i zapošljavanje još 17.000 novih radnika, javlja RTRS.

To nije samo dobra vijest za Srbiju i "Železaru Smederevo", već i za RS i preduzeća koja svoju šansu vide u pokretanju ovog giganta.

Vjetar u leđa privredi Srbije, ali i RS. Revitalizacija smederevske "Železare", koju najavljuje novi strateški partner perspektiva je, prije svega, za rudnike željezne rude u regionu. I rudnik Ljubija kod Prijedora vidi svoju šansu.

I stanovnici Ljubije, posebno oni nezaposleni, nadaju se zaposlenju. Svjesni su kažu da bez jakih željezara u regionu ni rudnik u njihovom mjestu ne može da opstane.

Ovo je razlog zbog čega je na jučerašnjem sastanku predsjednika RS Milorada Dodika i premijera Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu značajna tema bila upravo prodaja smederevske "Železare".

- Na ovaj način mi ćemo imati mogućnost da poslovnim ugovorima i aražmanom sa novim vlasnikom željezare ostvarimo bolju perspektivu i mogućnost za više radnih mjesta - rekao je predsjednik RS, Milorad Dodik.


Iz Vlade Srbije tvrde da su dobili obećanje delegacije EU u Beogradu da će podržati klauzulu za "Železaru". Očekuju da će ugovor sa kompanijom "Esmark" uskoro biti potpisan.

Željezara u Smederevu trenutno radi sa samo 30% kapaciteta i godišnjim obrtom od 320 miliona dolara.

Očekivanja su da obrt bude povećan na 1,4 milijarde dolara. Za sada je zaposleno 5.000 radnika,a planirano je da, odmah čim bude pokrenuta druga peć, bude otvoreno još 250 radnih mjesta, prenio je RTRS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Izabrano pobjedničko rješenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja i Park prijateljstva u Beogradu - Pješački most do Velikog ratnog ostrva (FOTO)

Zgrada na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom deo su zamisli prvonagrađenog rešenja na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja u ovom delu grada. Ovo rešenje, koje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara za taj prostor predložio je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.