NavMenu

Bihać u procesu certifikacije gradova i općina sa povoljnim poslovnim okuženjem

Izvor: eKapija Srijeda, 14.01.2015. 12:29
Komentari
Podeli
U Gradskoj upravi Bihaća juče je pomoćnicima gradonačelnika, direktorima javnih preduzeća i privrednicima prezentiran "BFC Programa certifikacije općina/gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem". Grad Bihać je ušao u ovaj proces s ciljem dobijanja certifikata koji pruža svojevrsnu garanciju investitorima da određena opština/grad pruža visok nivo usluga kompanijama za razvoj biznisa, a prezentacija će pokazati koje sve pogodnosti našem poslovnom sektoru ovaj Program donosi, saopšteno je na sajtu Grada Bihaća.

Prema riječima Smaila Toromanovića, savjetnika gradonačelnika Bihaća, prisutupanjem gradske uprave ovom projektu napravljen je novi korak ka privlačenju domaćih i stranih investitora koji traže maksimalnu fleksibilnost i podršku lokalne zajednice pri realizaciji investicija.

- Ovo je potvrda spremnosti gradske administracije da kroz dobijanje još jednog prestižnog certifikata stvori povoljni ambijent za svakog potencijalnog investitora. Čeka nas dosta posla i obaveza koje moramo ispuniti i u končnici kada dobijemo certifikat imati ćemo daleko pojednostavljenu proceduru za investitore. To znači lakšu registraciju firmi, pribavljanje potrebnih dozvola za gradnju i postinvesticioni period. Mi smo setom mjera u privredi pokazali kako se ulagač i investitor cijeni i zbog toga smo sretni da budemo dio ovog procesa - kazao je savjetnik Toromanović.

Grad Bihać pristupio je početkom novebra 2014. godine BFC SEE Programu certifikacije gradova i općina sa povoljnim poslovnim okuženjem u jugoistočnoj Evropi. Riječ je o poznatom projektu kojeg realizira Mreža za povoljno poslovno okruženje Federacije Bosne i Hercegovine uz podršku Njemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ), kroz projekat Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga u Jugoistočnoj Evropi i Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).


Na putu do certifikata općine/gradovi trebaju ispuniti 12 kriterija i više od 82 pod-kriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.