Izvor: eKapija | Srijeda, 14.01.2015.| 12:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bihać u procesu certifikacije gradova i općina sa povoljnim poslovnim okuženjem

U Gradskoj upravi Bihaća juče je pomoćnicima gradonačelnika, direktorima javnih preduzeća i privrednicima prezentiran "BFC Programa certifikacije općina/gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem". Grad Bihać je ušao u ovaj proces s ciljem dobijanja certifikata koji pruža svojevrsnu garanciju investitorima da određena opština/grad pruža visok nivo usluga kompanijama za razvoj biznisa, a prezentacija će pokazati koje sve pogodnosti našem poslovnom sektoru ovaj Program donosi, saopšteno je na sajtu Grada Bihaća.

Prema riječima Smaila Toromanovića, savjetnika gradonačelnika Bihaća, prisutupanjem gradske uprave ovom projektu napravljen je novi korak ka privlačenju domaćih i stranih investitora koji traže maksimalnu fleksibilnost i podršku lokalne zajednice pri realizaciji investicija.

- Ovo je potvrda spremnosti gradske administracije da kroz dobijanje još jednog prestižnog certifikata stvori povoljni ambijent za svakog potencijalnog investitora. Čeka nas dosta posla i obaveza koje moramo ispuniti i u končnici kada dobijemo certifikat imati ćemo daleko pojednostavljenu proceduru za investitore. To znači lakšu registraciju firmi, pribavljanje potrebnih dozvola za gradnju i postinvesticioni period. Mi smo setom mjera u privredi pokazali kako se ulagač i investitor cijeni i zbog toga smo sretni da budemo dio ovog procesa - kazao je savjetnik Toromanović.

Grad Bihać pristupio je početkom novebra 2014. godine BFC SEE Programu certifikacije gradova i općina sa povoljnim poslovnim okuženjem u jugoistočnoj Evropi. Riječ je o poznatom projektu kojeg realizira Mreža za povoljno poslovno okruženje Federacije Bosne i Hercegovine uz podršku Njemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ), kroz projekat Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga u Jugoistočnoj Evropi i Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Na putu do certifikata općine/gradovi trebaju ispuniti 12 kriterija i više od 82 pod-kriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.