Izvor: seebiz.eu | Srijeda, 14.01.2015.| 09:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"BH Airlines" pred gašenjem

(Foto: YouTube)
"BH Airlines" praktično je pred gašenjem. Jedan od dva aviona domaće kompanije više ne leti, prizemljen je u Njemačkoj, dok je samo pitanje dana kada će se to desiti i sa drugim avionom koji ionako saobraća samo na jednoj relaciji. Radnici su više mjeseci bez plata, godinama bez doprinosa, izvještava TV1.

Kako doznaje TV1, iz dobro obavještenih izvora, kompanija "BH Airlines" trenutno se nalazi u rascjepu između aktuelne i dolazeće federalne Vlade. Za kakvu takvu normalizaciju rada potrebno je oko dva miliona maraka, upravo onoliko sredstava koja su za domaću kompaniju obezbijeđena u federalnom budžetu. Upravo ova sredstva bila su obećanje koje je resorni ministar Bijedić dao nedavno na sastanku sa sindikatom aviokompanije. No nakon sastanka, ne da obećanje nije realizvano, nego je Bijedić od "BH Airlinesa" zatražio i povrat ranije uplaćenih budžetskih sredstava.

Jedan od dva aviona već je prestao sa letovima i prizemljen je u njemačkom Mehenglazbahu, dok je pitanje dana kada će ista sudbina zadestiti i posljednji avion koji ionako saobraća samo na jednoj relaciji.

S obzirom na katastrofalnu situaciju čudi činjenica da resorno ministarsvo nije donijelo nikavu odluku kojom bi makar pokazalo namjeru spašavanja domaćeg avio-prijevoznika, a da ironija bude veća Međunarodni aerodrom kojim se upravlja iz istog resora - blokirao je "BH Airlines" zarad svojih potraživanja.

U takvoj situaciji najviše ispaštaju radnici koji već mjesecima ne primaju punu plaću, a dugovanja po osnovu doprinosa su višegodišnja.

Sve što radnici u ovom trenutku traže jeste prelazno riješenje do dolaska nove federalne vlasti koja bi konačno trebala dati odgovor na pitanje – je li interes Federacije postojanje "BH Airlinesa" ili njegovo gašenje. Ako je gašenje interes, a bahato ponašenje nadležnih upućuj na to, onda je jasno zašto nacionalni avio-prijevoznik ne uživa benefite koje uživaju strane aviokompanije.

Kako to, ko je odgovoran i za čije interese, "BH Airlines" gasi svoje linije, a skoro svakodnevno strani avioprijevoznici otvaraju nove. I nije to jedina tragedija "BH Airlinesa". Putnici koji lete preko ove kompanije, a samim tim i kompanija, stavljeni su u lošiji položaj u odnosu na strane avio-prijevoznike jer su putničku taksu obavezni plaćati gotovim novcem.

Lomljenje krila počelo je davno, dolaskom strateškog partnera iz Turske – "Turkish Airlinesa". Za četiri godine maćehinskog patnerstva, Turci većinu ugovornih obaveza nisu ispunili. Sve profitabilne linije su uzeli za sebe, čemu svjedoči i činjenica da je "BH Airlines" bio primoran ukinuti direktnu liniji Sarajevo – Istanbul, dok "Turkish Airlines" i privatna turska kompanija "Pegasus" danas na toj relaciji obavljaju više letova sedmično.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.