NavMenu

"Gazprom" kupuje tursku kompaniju "Akfel Gaz"

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 12.01.2015. 12:49
Komentari
Podeli

Zavisno preduzeće "Gazproma" - "Gazprom Schweiz" podnijelo je prijavu turskoj antimonopolskoj agenciji za kupovinu udjela u trgovinskoj kompaniji "Akfel Gaz", prenio je ruski list "Vjedomosti".

Kako je objavljeno na sajtu turske agencije, prodavci su fizička lica. Obim udjela i vrijednost transakcije nisu navedeni.

"Akfel Gaz" se bavi uvozom i veleprodajom prirodnog gasa na tržištu Turske. U avgustu 2012. "Akfel Gaz" je sklopio ugovor s kompanijom "Gazprom Export" o isporuci 2,25 milijardi m3 gasa godišnje. Ugovor s rokom od 30 godina stupio je na snagu početkom 2013. godine.

"Gazprom" već ima u vlasništvu 71% drugog turskog uvoznika gasa - "Bosphorus Gaz". Ta kompanija je 2012. godine sklopila ugovor o isporuci 1,75 milijardi m3 gasa godišnje, a još po jednu milijardu kubika mogu da uvoze Kibar Enerji i Eksim holding. "Gazprom" je na privatne uvoznike prenio 6 milijardi m3 gasa godišnje. Ranije je tu količinu uvozila državna kompanija "Botas".

"Botas" je 2005. godine predao polovinu svog ugovora od 8 milijardi m3, od kojih je 750 miliona dobio "Bosphorus Gaz". Taj ugovor važi do 2022. godine. Gazprom je kupio 20% "Bosphorus Gaza" za 15,7 milijardi dolara 2012. godine. Strane su se o kupovini dogovorile još 2009. godine, ali je "Gazprom" tri godine čekao odobrenje turskog regulatora.

Kako navode "Vjedomosti", ako kupi "Akfel Gaz", "Gazprom" će moći da kontroliše uvoz 4,75 milijardi m3 gasa u Tursku godišnje. U 2013. godini Turska je izbila na drugo mjesto, iza Njemačke, među uvoznicima ruskog gasa, jer je uvezla 26,7 m3. Od toga je 16 milijardi transportovano gasovodom Plavi tok, a ostalo zapadnom maršrutom preko Ukrajine, Rumunije i Bugarske.



Tranzit preko Turske u budućnosti bi mogao da se poveća, ako se izgradi cjevovod kapaciteta 63 milijardi m3 umesto Južnog toka. Od tog kapaciteta, samo četvrtina je planirana za tursko tržište, a ostalo će ići na granicu Turske i Grčke gde će gas moći da kupuju evropski potrošači.

Kupovina još jednog turskog uvoznika omogućiće da "Gazprom" postane najveći igrač na turskom tržištu gasa poslije "Botasa", ukazao je zamjenik direktora Fonda za nacionalnu energetsku bezbjednost Aleksej Grivač. To je jasan znak Ankare da je spremna da proširi saradnju s "Gazprom"-om, navodi on i dodaje da pristup krajnjem korisniku omogućava "Gazpromu" da obezbijedi obim izvoza.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.