NavMenu

Titov "krajsler" zadesila sudbina SFRJ

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 12.01.2015. 14:42
Komentari
Podeli
U kolekciji 290 automobila koje je posjedovao Јosip Broz Tito, našao se i luksuzni "krajsler njujorker", poklon američkog predsjednika Džona Kenedija. On, međutim, nije u muzeju, niti je dio nečije privatne kolekcije. Ostavljen je na njivi u selu Štrpci, nadomak Prnjavora, prenosi RTRS.

Kao i Јugoslavija, i Titov "krajsler" je poslije njegove smrti – propao. Poklon američkog predsjednika iz šezdesetih godina, bio je vlasništvo Garde, koja ga je poslije Titove smrti prodala.

Kupac Milorad Maksić dovezao je automobil u Drvar, a tokom rata u BiH prebačen je u Prnjavor. Rekao je da će automobil tu ostaviti dva mjeseca, a on stoji već 17 godina, bez papira i bilo kakvog kontakta s vlasnikom.

- To je otišlo s njim u Sloveniju, ujak je u Sloveniji, kontakt nemamo. Znači sve te radnje oko prodaje ne mogu da obavim bez saglasnosti svog ujaka - kaže vlasnikov rođak Јelenko Marić.

Zbog toga je limuzina iz Detroita godinama na livadi u Štrpcima. Osim "mercedesovog" motora, koji je ugradio vlasnik, sve ostalo je nepoznanica za mještane.

- Navikli ljudi na tadašnje "golfove", "lade" i "fijate", međutim, kad se ovo vozilo pojavilo, još u mraku, svi su burno reagovali. Neki su čak pomislili da je tenk, jer je u međuvremenu otpao auspuh, pa je vozilo tutnjalo Prnjavorom - objašnjava Јelenko.

Glavnina Titove kolekcije vozila 1986. godine otišla je u Tehnički muzej u Sloveniji, nešto je u privatnom vlasništvu, a posljednja ponuda za ovaj automobil bila je 100.000 EUR. Mještani kažu da bi Amerikanci za Kenedijev automobil možda dali i više, prenio je RTRS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.