Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 12.01.2015.| 14:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Titov "krajsler" zadesila sudbina SFRJ

U kolekciji 290 automobila koje je posjedovao Јosip Broz Tito, našao se i luksuzni "krajsler njujorker", poklon američkog predsjednika Džona Kenedija. On, međutim, nije u muzeju, niti je dio nečije privatne kolekcije. Ostavljen je na njivi u selu Štrpci, nadomak Prnjavora, prenosi RTRS.

Kao i Јugoslavija, i Titov "krajsler" je poslije njegove smrti – propao. Poklon američkog predsjednika iz šezdesetih godina, bio je vlasništvo Garde, koja ga je poslije Titove smrti prodala.

Kupac Milorad Maksić dovezao je automobil u Drvar, a tokom rata u BiH prebačen je u Prnjavor. Rekao je da će automobil tu ostaviti dva mjeseca, a on stoji već 17 godina, bez papira i bilo kakvog kontakta s vlasnikom.

- To je otišlo s njim u Sloveniju, ujak je u Sloveniji, kontakt nemamo. Znači sve te radnje oko prodaje ne mogu da obavim bez saglasnosti svog ujaka - kaže vlasnikov rođak Јelenko Marić.

Zbog toga je limuzina iz Detroita godinama na livadi u Štrpcima. Osim "mercedesovog" motora, koji je ugradio vlasnik, sve ostalo je nepoznanica za mještane.

- Navikli ljudi na tadašnje "golfove", "lade" i "fijate", međutim, kad se ovo vozilo pojavilo, još u mraku, svi su burno reagovali. Neki su čak pomislili da je tenk, jer je u međuvremenu otpao auspuh, pa je vozilo tutnjalo Prnjavorom - objašnjava Јelenko.

Glavnina Titove kolekcije vozila 1986. godine otišla je u Tehnički muzej u Sloveniji, nešto je u privatnom vlasništvu, a posljednja ponuda za ovaj automobil bila je 100.000 EUR. Mještani kažu da bi Amerikanci za Kenedijev automobil možda dali i više, prenio je RTRS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.