Izvor: Tanjug | Subota, 10.01.2015.| 12:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ko će najviše profitirati od niskih cijena nafte?

Najveći dobitnik od niskih cijena nafte biće Filipini, a najveći gubitnici su Saudijska Arabija, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati, navodi se u analizi Oksford ikonomiksa (Oxford Economics), koja je obuhvatila 45 nacionalnih ekonomija.

- Ako cijena nafte padne ispod 39 dolara za barel, mogli bismo da doživimo nastavak pada na svega 30 dolara - smatra glavni tehnički strateg brokerske kompanije Junajted-ICAP iz Džerzi sitija, Valter Cimermen, koji je prognozirao pad cijena nafte za 2014 - prenosi Tportal, pozivajući se na agenciju Blumberg.

Prema njegovim rečima, cijene nafte formiraće se na emocionalnoj odluci, a ne na odnosu ponude i potražnje. Uvoznici nafte, kojih ima najviše u razvijenim zemljama, ali i zemljama u ubrzanom usponu, imaće koristi zbog smanjenja troškova za gorivo, dok će izvoznici imati manje prihode.

Za izvoznike nafte koji nemaju snažna fiskalna pravila, pritisci na budžet i valutu mogli bi biti značajni, što može dovesti do rasta inflacije i dalje deprecijacije njihove valute, ocenjuje Cimermen.

Hrvatska se na ljestvici Oksford ikonomiksa, jedne od vodećih svjetskih nezavisnih kompanija koja se bavi ekonomskim prognozama i analizama, smjestila na 10. mesto, pa bi u razdoblju od 2015. do 2016. mogla da zabilježi rast bruto društvenog proizvoda od nešto manje od 1%, i to samo na račun jeftinije nafte, navodi Tportal.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.