Izvor: eKapija | Četvrtak, 08.01.2015.| 12:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uspješna godina za "Elnos grupu" - U toku kapitalni projekti na HE "Zvornik" i MHE "Bočac 2"

(Foto: Elnosbl.com)
"Elnos grupa" je u 2014. godini ostvarila planirane poslovne rezultate u svim oblastima poslovanja, zabilježivši najveći promet do sada, sa rastom od približno 16,6% u odnosu na prethodnu godinu. Dobri poslovni rezultati i učešće u realizaciji kapitalnih projekata doveli su ne samo do jačanja, već i do značajnog rasta Grupe.

- Posebno smo ponosni što u novu godinu ulazimo sa tri nove članice: "Elnos Germany", "Elnos Vienna" i "Elnos Croatia". Takođe smo izuzetno ponosni i na povećanje broja zaposlenih, te ovu poslovnu godinu zaključujemo sa 73 nova radnika.

"Elnos grupa" je i u 2014. godini usmjerila sve snage da odgovori tempu dinamičnih promjena na tržištu elektroenergetike, a portfolio i reference najbolje ilustruju ostvarene rezultate. Učestvovali su u brojnim kapitalnim projektima od kojih se izdvajaju dva najveća energetska projekta u Švedskoj (South West Link 2 i projekat izgradnje sedam vjetroparkova zapadno od Ramsele), izgradnju Termoelektrane "Stanari" i izgradnju autoputa Banja Luka-Doboj, kao i projekat rekonstrukcije i modernizacije željezničke pruge Beograd-Niš.

- Posebno izdvajamo dva kapitalna projekta u oblasti hidroenergije - kompletnu rehabilitaciju hidroelektrane "Zvornik" i izgradnju nove mini hidroelektrane "Bočac 2".

Rehabilitacija HE "Zvornik" obuhvata: četiri agregata i transformatorske stanice 110 kV, projektovanje i izvođenje elektromašinskog dijela, isporuka i puštanje u rad zaštitno-upravljačkih uređaja, isporuka i puštanje u rad upravljačkog sistema elektrane. Za projekat izgradnje nove mini hidroelektrane "Bočac 2" naša kompanija je nosilac ugovora kompletne elektromašinske i hidromašinske opreme. Realizacije ova dva hidroenergetska projekta počela je 2014. i zbog svoje kompleksnosti trajaće dugo, odnosno HE "Zvornik" do 2018, a MHE "Bočac 2" do 2016. godine.

Nudeći tržištu najsavremenija rješenja, "Elnos grupa" bilježi rast pozitivnog trenda i u segmentu proizvodnje. Elektrodistributivna mreža Srbije modernizovana je tokom godine sa 92 trafostanice Biosco CS 10/0,4 kV – 1x630/1000 kVA iz "Elnos"-ovog proizvodnog pogona u Batajnici. Tekuća godina ostaće zapamćena i u segmentu proizvodnje ormara relejne zaštite i upravljanja, gdje je dostignut rekordan broj od 287 projektovanih i montiranih ormara. Ovi ormari su rađeni za potrebe regionalnog tržišta, tačnije, za pet trafostanica u sistemu EMS-a i za četiri trafostanice u Crnoj Gori. Tržištu su ponudili i novu generaciju plastične kodirano-sigurnosne plombe Uniplom III, koja ima nove mogućnosti plombiranja.

- Prva toplana na biomasu u BiH, Toplana Gradiška, počela je sa radom 31. decembra 2013, a svečano je promovisana u aprilu tekuće godine. Ovaj projekat privatno-javnog partnerstva sa Opštinom Gradiška, koji je pokrenula i koordinirala kompanija IEE Banjaluka, a Elnos BL bio glavni izvođač radova, pokazuje da je i u Bosni i Hercegovini moguće imati kompaniju koja se bavi toplifikacijom, a koja može ekonomski pozitivno poslovati. Ovaj vid toplifikacije donosi niz benefita: stabilno napajanje, znatno smanjenu emisija ugljen-dioksida i, u vremenima gasne krize, izuzetno značajnu nezavisnost u snabdijevanju pogonoskim energentom - zaključuju u "Elnosu".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.