Izvor: Beta | Četvrtak, 08.01.2015.| 09:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kulinarske navike poznatih diktatora

Dvije britanske autorke objavile su knjigu o kulinarskim navikama poznatih diktatora, prenose u utorak londonski mediji.

Viktorija Klark i Melisa Skot napisale su knjigu "Večera diktatora: Vodič lošeg ukusa za tirane" ("Dictators Dinners: The bad taste guide to tyrans") u kojem navode omiljene recepte diktatora i njihove sitne navike tokom jela.

- Adolf Hitler (1889-1945), koji je očigledno više volio životinje od ljudi, bio je paranoični vegetarijanac koji nije jeo meso i ribu. Jeo je samo sviježe proizvode i nije pušio ni pio alkohol - navodi se u knjizi i dodaje da je Hitler znao da osramoti svoje goste "mesoždere detaljnim i krvavim opisom njegove posjete jednoj ukrajinskoj klanici".

Zbog straha da ne bude otrovan, lider nacista je imao 15 osoba koje su morale da probaju njegova jela, iznijeta pred njega tek posle 45 minuta, kako bi Hitler bio siguran da niko neće umreti u međuvremenu.

Josif Staljin (1878-1953) je volio da jede beskonačno dugo a ponekad su njegovi obroci trajali do šest sati. U knjizi se navodi da je Staljinov lični kuvar bio deda ruskog predsjednika Vladimira Putina, Spiridon Putin.

- Jela koja su trajala beskonačno, zajedno s igrama, alkoholom i dosadnim anegdotama bile su pravo mučenje za Staljnove goste. Jednom prilikom je jugoslovenski lider Josip Broz Tito povratio u džep svog sakoa - navele su britanske autorke.

Za razliku od njega, Benito Musolini (1883-1945) je volio brzo da jede, smatrajući da ne treba gubiti vrijeme u dugim objedima. Volio je jednostavna jela, a omiljena mu je bila salata od crnog luka s malo ulja i iscedjenim limunom.

- Ponekad je Musolinijeva supruga zbog njegovog zadaha na luk, odbijala da dijeli postelju s njim - navodi se u knjizi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.