Izvor: Oslobođenje | Srijeda, 01.06.2005.| 13:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Potpisan ugovor za izradu biznis-plana Igman i Bjelašnica : ekonomski i turistički razvoj Kantona Sarajevo

Turistička zajednica Kantona Sarajevo kao nositelj projekta potpisala je u ime Kantona Sarajevo, općina Trnovo, Hadžići i Ilidža, te firme ZOI 84 ugovor s francuskom konsultantskom firmom BCEOM o izradi biznis-plana za područje Igmana i Bjelašnice.
Ugovor su u prisustvu francuskog ambasadora u BiH Henrya Zippera de Fabianija potpisali direktor Turističke zajednice KS Šemsudin Džeko i zamjenik direktora francuske firme BCEOM Paul-Marie Ringwald.
Visoki predstavnik Paddy Ashdown tom je prilikom kazao kako su Igman i Bjelašnica jedan od najznačajnijih planinskih kompleksa ne samo u jugoistočnoj Evropi nego i šire.
“Biznis-plan, za koji je pomoć pružila vlada Francuske, osigurat će izuzetan ekonomski potencijal i otvaranje novih radnih mjesta, kao i to da Igman i Bjelašnica postanu poznate evropske turističke destinacije i zimi i ljeti”, kazao je Ashdown. Miralem Ramić, načelnik Općine Trnovo, kazao nam je da će se ovim projektom graditi eko i etnoselo.
“Još nije određen prostor gdje će biti smješteno eko-selo, mada se uskoro očekuje izrada projektnog plana, definisanje lokacije, te početak radova. Eko-selo će biti izgrađeno od eko-materijala”, pojasnio je Ramić.
Denis Zvizdić, premijer Kantona Sarajevo, istaknuo je kako će biznis-plan odrediti pravce razvoja turizma s jasno definiranim projektima, te biti osnova za razvoja turizma i privrede Kantona.
Vrijednost ovog projekta je oko milion KM, a završen je uz posredovanje OHR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.