Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 05.01.2015.| 08:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Proširen sistem naplate na autocesti A1

(Foto: Jpautoceste.ba)
Od danas novootvorene dionice - Sarajevo zapad – Tarčin i Međugorje – Ljubuški uvedne su u sistem naplate cestarina Javnog preduzeća "Autoceste Federacije BiH", saopšteno je na zvaničnom sajtu JP "Auteceste FBiH".

Tako će se cestarina za dionicu Sarajevo zapad – Tarčin naplaćivati po modelu zatvorenog sistema, a za dionicu Međugorje – Ljubuški vrijediće model otvorenog sistema naplate.

Zatvoreni sistem naplate se primjenjuje na dužini od 80 kilometara od Zenice do Tarčina i po smjernicama Evropske unije (EU) tretira se kao pravedan sistem naplate jer se cijena cestarine obračunava prema pređenom kilometru. Sistem je opremljen savremenim podsistemima kategorizacije i klasifikacije vozila, pa je eventualno neovlašteno/nepropisno korištenje autoceste sistemski onemogućeno.

Otvoreni sistem naplate cestarine podrazumijeva naplatu određene dionice prilikom prolaska kroz naplatno mjesto.

Već dvije godine u BiH se primjenjuje elektronska naplata cestarine, u otvorenom i zatvorenom sistemu naplate cestarine, i obavlja se preko elektronskog uređaja ACC TAG-a. Ovaj model omogućava korisnicima da bez zaustavljanja plaćaju cestarinu te nudi popust, odnosno bonus dodajuću 20% vrijednosti na dopunu ACC kartice.

Zakonska naplata i visina naknade za korištenje autoceste je regulisana Uredbom o naplati naknade za korištenje autoceste A1 ("Službene novine Federacije BiH", broj 50/12, 45/13.)

Cjenovnik cestarine za autocestu A1 je dostupan na veb stranici preduzeća http://jpautoceste.gmapa.ba/2012061423/cjenik.

Prihodi ostvareni naplatom cestarine značajnim dijelom se koriste za finansiranje izgradnje novih kilometara autoceste.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.