NavMenu

Šta 2015. godina donosi za valute, naftu, zlato i dionice?

Izvor: eKapija Nedjelja, 04.01.2015. 19:12
Komentari
Podeli

Prošla je godina na svjetskim financijskim tržištima bila iznimno zanimljiva. Nakon nekoliko godina američki je dolar prestao slabiti i naglo je ojačao u odnosu na sve ostale valute, cijena nafte se prepolovila, a dionice na razvijenim tržištima gotovo su cijelu godinu dosezale rekordno visoke vrijednosti.

Analitičari "Admiral Markets"-a ponudili su svoja očekivanja o kretanju vrijednosti najtrgovanijih financijskih instrumenata za ovu godina, prenosi "ABC portal".

Valute

Situacija u pojedinim gospodarstvima koja je najvažniji faktor u određivanju vrijednosti valuta, u 2015. godini će vjerojatno ostati ista kao u prethodnoj godini. Američko gospodarstvo će biti u osjetno boljem stanju nego gospodarstva ostalih razvijenih zemalja. BDP će vjerojatno i dalje rasti umjerenim tempom, a stopa nezaposlenosti padati, radi čega će Američka centralna banka gotovo sigurno u toku godine početi zatezati monetarnu politiku i početi dizati kamatne stope.

Europa će i dalje grcati u problemima. Gospodarski rast će biti iznimno slab, stopa inflacije mnogo niža od željene, a nezaposlenost iznimno visoka. Zbog toga će Europska centralna banka pokrenuti masovni program ubrizgavanja novca u financijski sustav s ciljem podizanja stope inflacije i povećanja ekonomske aktivnosti u eurozoni.

Upravo radi potpuno suprotne gospodarske situacije i monetarne politike Američke i Europske centralne banke, može se očekivati nastavak jačanja američkog dolara u odnosu na euro, pa radi toga i u odnosu na hrvatsku kunu. Većina velikih svjetskih banaka očekuje da bi tečaj EUR/USD do kraja 2015. godine mogao pasti na 1,15. U trenutku pisanja analize, tečaj EUR/USD na platformama "Admiral Markets"-a iznosi 1,21 što znači da ukoliko se očekivanja banaka ispostave ispravnima, dolar bi u ovoj godini mogao ojačati još 5%.

Tečaj švicarskog franka bi trebao ostati na približno istoj razini budući da mu Švicarska narodna banka ne dopušta jačanje u odnosu na euro, a japanski jen bi mogao nastaviti slabiti budući da su japanska vlada i centralna banka nedavno povećali već veliki iznos novca kojeg štampaju i ubrizgavaju u financijski sustav i ne planiraju skoro stati s takvom praksom.

Nafta

Od najviše cijene sredninom 2014. godine, cijena nafte je pala za čak 50% i trenutno iznosi 53 dolara po barelu. Pri ovoj cijeni se mnogim zemljama izvoznicama nafte i naftnim komanijama jednostavno ne isplati proizvodniti naftu, te su neke kompanije već počele dijeliti masovne otkaze i otkazivati projekte planirane za ovu godinu. Smanjenje istraživanja i pokretanja proizvodnje na novim nalazištima nafte i povećana potrošnja radi niske cijene vjerojatno će dovesti do djelomičnog oporavka cijene nafte. Iako Saudiciji i dalje odbijaju smanjiti proizvodnju kako bi direktno utjecali na rast cijene, državni proračun za 2015. godinu temelje na prosječnoj cijeni od 80 dolara po barelu. Rusi također u 2015. godini očekuju višu cijenu od trenutne.

Zlato

Faktori koji najviše utječu na cijenu zlata su strah po pitanju gospodarske situacije u budućnosti, te stopa inflacije i visina kamatnih stopa u SAD-u. Straha vjerojatno neće biti budući da se gospodarska situacija u SAD-u stabilno oporavlja, a stopa inflacije će vjerojatno ostati niska. Osim toga, kada Američka centalna banka počne dizati kamatne stope, sve više investitora će se početi odlučivati na štednju u bankama i slične oblike investiranja, te će zlato biti još manje interesantno nego sada budući da ne nosi nikakav garantirani prinos. Cijena će mu vjerojatno nastaviti padati te u 2015. godini ne treba iznenaditi pad na 1100 ili čak 1000 dolara po unci. Trenutna cijena na platformama "Admiral Markets"-a iznosi 1182 dolara po unci.

Dionice

Na razvijenim tržištima dionice već šest godina gotovo neprekidno rastu. Kada su u pitanju američke dionice, razlog tomu je masovni program ubrizgavanja novca u financijski sustav kojeg je provodila Američka centralna banka, a koji je dovršen krajem 2014. godine. Centralna banka sada najavljuje skori početak podizanja kamatnih stopa što znači da je potpuno sigurna da će gospodarstvo u idućim godinama nastaviti rasti sve bržim tempom. U prošlosti su u fazama podizanja kamatnih stopa dionice u pravilu rasle, te na temelju toga mnogi analitičari i banke očekuju da će i u 2015. godini američki dionički indeksi ponovno dosegnuti rekordno visoke razine.

Dionice zemalja eurozone, te posbno njemačke dionice u sastavu DAX indeksa, trebale bi rasti na temelju programa ubrizgavanja novca u financijski sustav od strane Europske centralne banke, prenio je "ABC portal".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.