NavMenu

Ovo su najskuplja umjetnička djela u 2014. godini

Izvor: Tanjug Utorak, 30.12.2014. 15:20
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Godina na izmaku bila je jedna od najboljih za aukcijske kuće. Milijarde su obrnute na tržištu umjetnina budući da u vremenima kriza, umjetnička djela važe za sigurnu investiciju. "Dojče vele" je sastavio listu devet najskupljih umjetnina godine.

Na prvom mjestu je "Kočija" Alberta Đakometija prodata na Sotbijevoj aukciji za 102,9 mil USD.

Potom slijedi "Crna vatra I" Bernata Njumana prodata za 84,2 mil USD, dva Vorhola - "Trostruki Elvis" (81,9 mil USD) i "Četiri Marlona" (69,9 mil USD).

Na četvrtom su "Tri studije portreta Džona Edvarda" Frensisa Bejkona koje su otišle za 80,8 mil USD. Njegov triptih "Tri studije za portret Lučijana Frojda" na vrhu je liste najskupljih slika svih vremena i prodat je 2013. za 142,4 mil USD.

Peto mjesto liste zauzima "Tete" Amadea Modiljanija, glava žene rađena pod uticajem Brankuzija koja je prodata za 70,7 mil USD.


Još jedan Bejkon, ovoga puta "Portret Džordža Dajera" našao se na šestom mjestu liste sa 70,2 mil USD.

Na sedmom je slika "Bez naziva" američkog apstraktnog umjetnika Saja Tvomblija koja je prodata za 69,6 mil USD, potom slijedi "Bez naziva" Marka Rotkoa za 66,2 mil USD i "Le Printemps" Eduara Manea koja je prodata za 65,1 miliona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.