NavMenu

"Toplane Sarajevo" počele koristiti alternativno gorivo

Izvor: eKapija Utorak, 30.12.2014. 12:39
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Kantonalno javno komunalno preduzeće "Toplane Sarajevo" (KJKP) je zbog reducirane isporuke gasa, na 65% proizvodnog kapaciteta počelo koristiti alternativno gorivo, prenio je Biznis.ba.

Zbog reducirane isporuke prirodnog gasa kao energenta za proizvodnju toplotne energije, a i zbog povećane potrošnje gasa usljed niskih temperatura, KJKP "Toplane Sarajevo" su radi održanja cjelokupnog sistema počele koristiti na 65% proizvodnog kapaciteta alternativno gorivo, odnosno mazut i lož ulje - rečeno je Agenciji Fena u "Toplanama".

Ograničena isporuka gasa iz Ruske Federacije bio je povod sastanka koji je Uprava "BH-Gasa", koju čine direktor Mirza Sendijarević i izvršni direktor Haris Hrnjičić održala jučer s direktoricom preduzeća "Sarajevogas" Nihadom Glamoč, direktorom preduzeća "Toplane Sarajevo" Admirom Džuburom, pomoćnikom direktora "Energoinvesta" za oblast trgovina i usluga Mehmedom Koldžom, te ministrom prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatkom Petrovićem.

Iz "BH-Gasa" je saopćeno da ograničena isporuka gasa iz Ruske Federacije nije u skladu s Ugovorom o isporuci gasa između kompanija "Energoinvest" i "Gazprom Export".

- Iako se "BH-Gas" ranije u više navrata obraćao "Energoinvestu" s informacijom o ograničenoj isporuci gasa od "Gazprom Exporta" i insistirao da se maksimalne dnevne količine isporučenog gasa usklade s ovim ugovorom, zvaničnog odgovora još nema - navodi "BH-Gas".


Na sastanku je dogovorena maksimalna količina gasa koju "BH-Gas" može isporučivati "Sarajevogasu" u periodu najnižih temperatura, te će na osnovu tih isporuka "Sarajevogas" i "Toplane Sarajevo dalje snabdijevati svoje potrošače.

"BH-Gas" u međuvremenu pokušava kupiti dodatne količine gasa, ali svi potencijalni dobavljači insistiraju na avansnim uplatama, prenosi portal Biznis.ba.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.