Izvor: eKapija | Četvrtak, 25.12.2014.| 09:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Općina Vogošća ulazi u sistem reciklaže firme "Ekopak"

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, predstavnik preduzeća "Aida Commerce" Sead Alić i direktorica "Ekopaka" Amela Hrbat juče su u Vogošći potpisali Ugovor o uspostavi sistema za selektivno odlaganje ambalažnog otpada i njegove pripreme za reciklažu na području općine Vogošća, prenio je portal Biznis.ba.

Time je Vogošća postala prva općina u Kantonu Sarajevo koja ulazi u "Sistem zelene tačke", koji "Ekopak", prvi ovlašteni operater sistema, gradi po uzoru na evropska iskustva i prakse ostalih članica PRO EUROPE-a, krovne evropske organizacije operatera sistema.

"Ekopak" se tim ugovorom obavezuje da će finansirati nabavku zvona za uspostavu sedam ekootoka, sufinansirati izgradnju i opremanje površina, te provesti edukativno-promotivne aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti građana o pravilnom odlaganju i reciklaži ambalažnog otpada.

Eko otoci koji će biti postavljeni će imati poseban izvor osvjetljenja solarnom energijom, što je prvi ovakav primjer u Bosni i Hercegovini.

- Općina Vogošća prepoznala je važnost upravljanja otpadom i s tim u vezi je potražila najboljeg mogućeg partnera za ovaj projekt i pronašli smo ga u firmi "Ekopak". Svakako je čast to što smo prva općina u Kantonu Sarajevo koja gradi ovu vrstu zelenih otoka - rekao je načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.

Nakon dodjele kontejnera za razdvajanje stakla, papira i plastike pristupit će se izgradnji i uređenju mjesta na kojima će kontejneri biti smješteni.

Lokaliteti će biti u skladu s ekološkim normama i standardima, a nosit će i simboličnu poruku, jer će biti osvijetljeni obnovljivom solarnom energijom ekootoka na kojima će biti smještena zvona za odlaganje otpada.

- Izuzetno nam je drago da je i "Ekopak" u nama vidio ozbiljnog partnera s kojim može da krene u realizaciju ovog projekta prvi put u Kantonu Sarajevo. Nakon provedbe ovog projekta mi u planu imamo i uspostavljanje reciklažnog dvorišta na lokalitetu Nove industrijske zone gdje će sav prikupljeni otpad biti adekvatno zbrinut, a to će ujedno biti i otkupna stanica za sve one koji zbrinjavanje otpada budu vidjeli kao mogućnost ostvarivanja dodatnog prihoda - dodao je Smajić.

Direktorica "Ekopaka" Amela Hrbat istakla je da je pohvalna činjenica da je nakon deset općina širom Federacije BiH u kojima "Ekopak" uspostavlja sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada, na red došlo i Sarajevo, prenio je portal Biznis.ba

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.