NavMenu

Microsoft kupuje Yahoo?

Izvor: HINA Ponedjeljak, 07.05.2007. 14:54
Komentari
Podeli

Bill Gates je odustao od mišljenja da je internet prolazna stvar i odlučio ga - kupiti. Njegov softverski div zatražio je od Yahooa pokretanje formalnih pregovora o preuzimanju.

Iako te dvije tvrtke o preuzimanju neformalno pregovaraju već godinama, najnoviji zaokret signalizira novi pristup Microsofta, koji nastoji ubrzati pregovore, piše New York Post.

Zaokret u pregovorima uslijedio je nakon što je Microsoft prije nekoliko mjeseci dao svoju ponudu za preuzimanje Yahooa, izvještava Post, no Yahoo ju je tada odbio.

Jedan od razloga za Microsoftovu žurbe nedavna je Googleova akvizicija DoubleClicka, tvrtke za online oglašavanje na koju je i sam Microsoft svojedobno bacio oko. Akvizicija DoubleClicka dodatno je povećala zaostatak ovog dvojca za Googleom po prihodima od online oglašavanja i broju internet pretraga.

Vrijednost Yahooa procjenjuje se na gotovo 50 milijardi USD što nije malen zalogaj čak ni za tvrtku poput Microsofta, a vijest o mogućem Microsoftovom preuzimanju u jednom je danu podigla je cijenu dionica Yahooa za 16,7 posto. Ipak, kao najveća prepreka preuzimanju spominju se veoma različite poslovne kulture ove dvije tvrtke.

Ukoliko ipak postignu sporazum, Microsoft i Yahoo imali bi oko 600 miliona jedinstvenih korisnika te bi se putem njihovih servisa vršilo oko 28,3 posto svih internet pretraživanja. Ovako udruženi mogli bi se puno učinkovitije suprotstaviti Googleu.

Ni Microsoft, niti Yahoo još nisu komentirali najnovije vijesti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.