Izvor: eKapija | Srijeda, 24.12.2014.| 11:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Završena studija izvodljivosti za zaštitu planine Zvijezde kod Vareša

Ilustracija
Nakon šest mjeseci konzultantska kompanija "Enova" iz Sarajeva završila je izradu Studije izvodljivosti za zaštitu planine Zvijezde koju je javnosti prezentirala 22. decembra 2014. godine u općini Vareš. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici ŠPD ZDK Zavidovići, Sindikata ŠPD Zavidovići, "Šumarije Vareš", "Šumarije Olovo", JKP "Vareš", "BBM Vareš", nevladinog sektora i šest općinskih vijećnika, saopćeno je na sajtu općine Vareš.

Sastanak je otvorio predstavnik "Enove" Mahir Hadžiabdić, a sve je pozdravio Avdija Kovačević, načelnik općine Vareš. Studiju su prezentirali članovi stručnog tima "Enove": Ajla Mehmedović, Maja Jaćimovska i Muris Mešetović. Nakon toga je otvorena diskusija u kojoj je sudjelovala većina prisutnih. Izraženo je zadovoljstvo što je konačno završen ovaj prvi korak koji je potreban u zaštiti planine Zvijezde i detektirani su daljnji koraci u ovom procesu.

Predloženi obuhvat zaštite je površine 6.224,55 ha i sastoji se od zona stroge zaštite (I i II zona zaštite izvorišta), zone aktivne zaštite (Vidak), prijelazne zone (III zona zaštite izvorišta, Divić grad, Sklopovi, Slišković, Bijeli kramovi, Ponikva, Papratno i Križ) i zone korištenja (Ivančevo Stavnja i G. Oćevija).

Naručitelj projekta je Općina Vareš, a financirao ga je Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.