NavMenu

Osnovana Evroazijska ekonomska unija

Izvor: eKapija Srijeda, 24.12.2014. 09:54
Komentari
Podeli
Lideri Rusije i još četiri bivše sovjetske države sproveli su u realnost ambiciozan plan, sklopivši u Moskvi savez namijenjen jačanju ekonomske integracije, prenosi RTRS.

Evroazijska unija, čije su članice Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan, biće zvanično formirana 1. januara, a osim slobodne trgovine, njene članice će uskladiti finansijske sisteme i regulisati industrijske i poljoprivredne propise, kao i politiku na tržištu rada i transportne mreže, prenosi agencija AP.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će nova unija, koja će brojati 170 miliona ljudi, imati zajedničku ekonomsku aktivnost vrijednu 4,5 biliona dolara.

Iako je cilj novoformirane unije da se ojača integracija, kako ukazuje agencija AP, odmah na vidjelo izašla je njihova nejedinstvenost, jer je lider Bjelorusije Aleksandar Lukašenko oštro kritikovao Moskvu.

Ta unija omogućiće slobodnu trgovinu između zemalja članica, koordiniraće njihove finansijske sisteme i regulisati industrijske i poljoprivredne politike, zajedno sa tržištima rada i saobraćajnim mrežama.

Rusija je pokušala da ohrabri Ukrajinu da se priključi novoj uniji, ali je njen bivši proruski predsjednik Viktor Janukovič svrgnut u februaru poslije višemjesečnih protesta. Rusija je potom anektirala ukrajinsko crnomorsko poluostrvo Krim, a istok Ukrajine zahvaćen je ratom između proruskih pobunjenika i snaga zvaničnog Kijeva.

- Evroazijska integracija zasnovana je na međusobnoj koristi i uzimanju u obzir zajedničkih interesa - rekao je Putin poslije razgovora sa kolegama iz ostalih članica unije.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, međutim, oštro je tokom sastanka napao Moskvu jer je, kako je naveo, narušila bjeloruske ekonomske interese time što je ograničila njen izvoz u Rusiju.


Bjelorusija, u sendviču između Rusije i Poljske i Litvanije koje su članice EU, "lijepo" je profitirala od moskovske zabrane uvoza hrane iz EU, tako što je pojačano uvozila hranu iz evropskih zemalja i potom je preprodavala Rusiji.

Ruske vlasti su na to reagovale zabranom uvoza bjeloruskog mlijeka i mesa, navodeći da iza toga stoje sanitarni razlozi, i zabranila je tranzit preko svoje teritorije bjeloruske hrane namijenjene Kazahstanu, zbog sumnje da bi većina nje mogla da završi u Rusiji.

- Protivno svim međunarodnim pravilima, suočili smo se sa zabranom tranzita. To je urađeno jednostrano i bez bilo kakvih konsultacija - rekao je Lukašenko, prenio je RTRS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.