NavMenu

Pad uzgoja ribe u ribnjacima u BiH i do 20%

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 22.12.2014. 09:17
Komentari
Podeli
(Foto: Slap.ba)
Uzgoj ribe u Bosni i Hercegovini u padu je iz godine u godinu. Iako je riba jedini proizvod životinjskog porijekla koji se može izvoziti u Evropsku uniju, proizvođači su nezadovoljni malim bescarinskim kvotama, koje je Bosna i Hercegovina ispregovarala sa Briselom, izvještava "Al Jazeera", a prenosi Indikator.ba.

Istovremeno, uvoz ribe i ribljih prerađevina u Bosni i Hercegovini se ne mijenja - konstantno je visok.

Statistički pad uzgoja ribe u BiH iznosi i do 20%, dok se uzgoj šarana gotovo prepolovio.

Prerada pastrmke također je u padu, a bescarinska kvota za njen izvoz u EU iznosi 60 tona što je, po mišljenju proizvođa, beznačajno. Rezultat je to pregovora vlasti BiH sa Briselom. Na ostale količine prilikom izvoza dodaje se carina od 8,5%.

- Na plusu smo mi, veliki proizvođači, doduše nekom malom plusu. Svi drugi koji proizvode ispod 300 tona ili manje, oni ne mogu - navodi Rifat Tahrić, vlasnik firme "RIZ Krajina".

Iz Bihaća 75% ribe odlazi u Srbiju ili Crnu Goru, dok na tržištu Hrvatske, koje se iz uzgajališta pogledom vidi, simbolično posluju.

- Iz ribnjaka kod Bihaća donedavno se godišnje u susjednu Hrvatsku izvozilo 250 tona pastrmke. Od ulaska te zemlje u EU izvozi se nekih 10% od te brojke - 25 tona - izvijestila je Al Jazeera.

Negativan omjer uvoza i izvoza u tonama još je viši kada se pretvori novac, jer se uvozi u vrijednosti 27 mil EUR, a izvozi 7 mil EUR, što je pad izvoza od 40% u prvih 10 mjeseci ove u odnosu na 2013. godinu. Tone ribe zato se negdje moraju plasirati, pa je otkriveno novo tržište.

Pastrmka iz Martin Broda ovih dana odlazi put Bukurešta, za 3,2 eura po kilogramu, ali ne zaslugom države. Čak, priznaju u RIZ Krajini, ni njihovim velikim potezom. Iskoristili su šansu prateći što se dešava u Briselu i ušli u zemlju koja je, nadaju se, prepoznala kvalitet.


- EU je 11. mjeseca uvela carinu preko d9% za tursku ribu. To je razlog zašto smo mi postali konkurentni na tržištu Rumunije - dodaje Tahrić.

Ipak, Turska je vrlo brzo našla novo tržište, što znaju oni koji prate poslovne tokove.

- Na tržištu Srbije primijećen je velik uvoz ribe iz Turske. Turska je svojim poticajnim mjerama dala veću podršku svojim proizvođačima, koji su se počeli širiti na zemlje CEFTA-e - navodi Ognjenka Lalović iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Za širenje, ali i opstanak ribljih farmi u BiH potrebni su podsticaji i stimulacije izvoznicima, čega nedostaje, bez obzira što je ova riba, jedini proizvod životinjskog porijekla koji se može izvoziti u EU, ali s određenim bescarinskim kvotama, upozoravaju proizvođači, do 2016. godine, prenio je "Indikator".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.