NavMenu

Završena prva faza digitalizacije BHRT

Izvor: Nezavisne novine Subota, 20.12.2014. 14:11
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
Radio-televizija BiH (BHRT) promovisala je u Sarajevu završetak prve faze digitalizacije produkcionih kapaciteta ove medijske kuće u kojoj je danas formalno puštena u pogon digitalna platforma.

Na svečanosti, održanoj u petak (19. decembra 2014. godine) tim povodom, predsjedavajuća Upravnog odbora BHRT-a Valentina Rupčić rekla je da vjeruje da je ovaj čin prvi korak koji će biti uvod u dalje promjene i napredak u javnom RTV servisu BiH.

Generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević istakao je da je završetak prve faze digitalizacije istorijski dan za BHRT, 70 godina od emitovanja prvog analognog signala u BiH.

- Nadam se da će slika sada biti vidljivo bolja. Mi smo spremni za Evropu, mi smo digitalni i čekamo ostale da idemo zajedno - poručio je Bakarević.

Ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić izrazio je zadovoljstvo što je u proteklom mandatu Savjeta ministara BiH napravljen ovaj ozbiljan posao, te BiH danas može reći da je dio ozbiljnih evropskih tokova koji će podići za jedan nivo TV i radio produkciju u BiH i regionu.

Proteklih godina u funkciji je bio analogni i mono sistem. Digitalizovanjem produkcionih kapaciteta Radio-televizija BiH zamijenila je dio stare analogne opreme, koja datira još iz perioda Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Gledaoci koji program prate posredstvom kablovskih i telekom operatera odmah će imati digitalni signal, koji znači i visok kvalitet slike i zvuka. Korisnici zemaljske mreže i dalje će imati analogni zapis.

Završetkom prve faze digitalizacije produkcionih kapaciteta u BHRT-u stvorena je osnova za podršku i proizvodnju ne samo digitalnog signala već signala visokih HD i 3G standarda.

Prednosti digitalizacije su visok kvalitet slike i zvuka, veći izbor programskih sadržaja, novi servisi za građane sa posebnim potrebama i niz drugih pogodnosti.

Međunarodnim sporazumima, rok za prelazak javnih RTV servisa na digitalno emitovanje je 17. juni 2015. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.