NavMenu

Novi dugovi Rafinerije Brod od 15 mil KM

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 07.05.2007. 09:28
Komentari
Podeli

Vlada RS mogla bi se suočiti sa do sada nepoznatim komercijalnim obavezama Rafinerije nafte u Brodu u iznosu od 15 miliona KM, koje bi išle na teret prodajne cijene tog preduzeća, potvrdio je Rajko Ubiparip, ministar privrede, energetike i razvoja RS.

Ubiparip je, komentarišući nedavnu izjavu premijera RS Milorada Dodika da su se pojavile nove obaveze Rafinerije, kazao da se radi o dvije tužbe, od kojih jedna kompanije "Heraklit", protiv brodskog preduzeća u kojima se potražuje 15 miliona KM.

"Jedan slučaj je vezan za komercijalne aktivnosti Rafinerije nafte u prijeratnom periodu, a drugi za poslijeratni period. Vidjećemo kako će ti sporovi na kraju završiti, jer će naši pravni timovi zastupati interese Rafinerije nafte i Vlade RS", kazao je Ubiparip po povratku iz Moskve, gdje je sa ruskom kompanijom "NefteGazInKor" dogovarao detalje druge faze privatizacije tri preduzeća naftne industrije RS.

Ugovorom o privatizaciji Rafinerije nafte, Rafinerije ulja Modriča i banjalučkog distributera "Petrol", ruski kupac se obavezao na uplatu cijene od 125,5 miliona evra, te da će za komercijalne dugove preduzeća iz Broda izdvojiti 72,55 miliona evra. Vlada RS je sa svoje strane prihvatila da reprogramira dugova tri preduzeća prema budžetu u iznosu od 133,3 miliona KM, te izmiri eventualne novoiskazane komercijalne obaveze.

Navodeći da je privatizacija naftne industrije ušla u drugu fazu, Ubiparip je ocijenio da se radi o komplikovanom procesu, jer se stalno pojavljuju nove otežavajuće okolnosti.

"Bitno je, međutim, da postoji odlučnost ruskog kupca i Vlade RS da istraju u tom procesu, kako bi se što prije ispunili svi uslovi za početak proizvodnje u Rafineriji nafte", kazao je on.

Ubiparip je ranije najavio da bi prve količine prerađene nafte iz Broda mogle poteći u avgustu, te da do kraja godine očekuje preradu 500.000 tona nafte.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.