NavMenu

Bez pomaka u procesu digitalizacije u BiH

Izvor: Glas Srpske Petak, 19.12.2014. 09:13
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Savjet Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH konstatovao je da u pogledu procesa prelaska sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje nisu ostvareni pomaci, jer javni RTV servisi nisu dostavili usaglašen zahtjev za izdavanje dozvole.

- Savjet očekuje da će Odbor sistema preuzeti aktivnu ulogu u rješevanju ovog pitanja u pogledu dostavljanja usaglašenog zahtjeva za dozvolu od sva tri javna RTV servisa - saopšteno je iz RAK-a.

Kada je riječ o procesu rebalansa cijena u fiksnim govornim uslugama, posljednja faza Pravila o modelu rebalansa cijena telefonskih usluga stupiće na snagu 1. januara naredne godine.

Najviša granična cijena koju propisuje Agencija ostaje nepromijenjena i iznosiće za pristupnu taksu 20 KM, mjesečnu pretplatu 13,65 KM, pravna lica 16,40 KM, socijalni paket 4,20 KM.

Definisan je bonus uključen u mjesečnu pretplatu u vrijednosti prvih 60 besplatnih minuta u domaćem saobraćaju u vlastitoj fiksnoj mreži, a za korisnike socijalnog paketa prvih 100 besplatnih minuta.

Dominantni telekom operateri su dostavili cjenovnike i oni navode da će visina mjesečne pretplate iznositi: "BH Telecom" 12,82 KM, "Telekom Srpske" 12,95 KM, "HT Mostar" 13 KM.

Razmatrajući informaciju o pružanju usluga prenosivosti broja, Savjet je konstatovao da postoji potreba revidiranja postojećeg Pravila o prenosivosti broja s ciljem kreiranja povoljnijih uslova za krajnje korisnike prilikom korištenja ove usluge.


Savjet RAK-a na sjednici u Sarajevu prihvatio je informaciju o ostavci vršioca dužnosti generalnog direktora RAK-a Kemala Huseinovića, ali nije razmatrao pitanje imenovanja novog vršioca dužnosti generalnog direktora.

Prihvaćene su i informacije o aktuelnim pitanjima procesa digitalizacije, o primjeni Pravila o modelu rebalansa cijena telefonskih usluga, o realizaciji usluga prenosivosti telefonskih brojeva, o međunarodnom Sporazumu o sniženju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim uslugama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.