NavMenu

Šta će sve poskupjeti nakon Nove godine?

Izvor: eKapija Petak, 19.12.2014. 08:55
Komentari
Podeli
Avionske karte, avokado i čokolada samo su neke od stvari i namirnica koje će poskupjeti u svijetu od 1. januara 2015. godine. Poskupljenja su uzrokovana sušama, poplavama i potražnjom, prenosi "Klix".

Avokado – Ovo voće će postati skuplje naredne godine zbog smanjenih svjetskih zaliha, što je uzrokovano prekomjernom potrošnjom u prethodnim godinama, piše "Huffington Post".

Čokolada – Vodeći proizvođači čokolade godinama nagovještavaju smanjenje zaliha kakaa. Uzročnici su povećana potražnja i suša u državama koje su ujedno i najveće izvoznice. Poskupljenje je već primijetno kod privatnih proizvođača visokokvalitetne čokolade, jer oni dobavljaju izuzetno probrane vrste kakaa.

Letovi – Cijene goriva padaju, ali dok prevoznici plaćaju i do 17% jeftiniji energent oni povisuju cijene karata. Prema procjenama "American Express"-a "obične" karte poskupjet će i do 6%.

Hoteli – Povećan broj putovanja i smanjenje nezaposlenosti u sjevernoj Americi uzrokovaće poskupljenje hotelskih usluga od 2 do 3,5%. S druge strane, hoteli u Južnoj Americi povisit će cijene svojih usluga za čak 6,5% zbog smanjenog ukupnog kapaciteta.


Kafa – Iako je 2014. godina prošla sa sniženom cijenom kafe, suša u Brazilu uzrokovaće poskupljenje ponuda najvećih brendova poput "Starbucksa", "Gevalia" i drugih. Cijene kafe u kafićima kao što je "McCafe" biće više do 9%.

Maslinovo ulje – Italijanska polja maslina doživjela su jednu od najgorih godina, zbog čega je izvoz pao za nevjerovatnih 37%. Također, Španija je pretrpjela sušu koja će uzrokovati poskupljenja, prenio je "Klix".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.