NavMenu

Austrijska trvtka gradi toplanu u Gračanici

Izvor: biznis.ba Petak, 04.05.2007. 11:55
Komentari
Podeli

Austrijska kooperacija za razvoj (ADC) i austrijska kompanija SEE-GES zajedničkom snagama pomažu Bosnu i Hercegovinu u modernizaciji opskrbe energijom. Austrijski veleposlanik Werner Almhofer i predstavnici Općine Gračanica danas će i službeno staviti svoje potpise na spomenutu suradnju. Kompanija EKO-TOPLANE d.o.o. podići će toplanu koja će općinu Gračanica opskrbljivati biomasom potrebnom za grijanje. Općina se odlučila za ovu varijantu grijanja nakon detaljno provedenih istraživanja koja su se odvijala u okviru studije izvodljivosti. Nakon konstrukcije središnje toplane bit će uspostavljena toplifikacijska mreža. Drvo za loženje iz regije koristit će se za stavljanje toplane u pogon, a ubuduće i za dobivanje energije. Zahvaljujući ovoj novoj tehnologiji, emisije CO2 će biti reducirane, također i zato što energija dobivena iz biomase zamjenjuje energiju dobivenu iz lignita i goriva koja se dosad koristila za grijanje. Austrijska kompanija SEE-GES (Salzburška obnovljiva energija d.o.o.), koja je vlasnik EKO-TOPLANE, stavit će svoj know-how iz proizvodnje energije koja nije štetna za okoliš na raspolaganje. U razvojnom partnerstvu s Austrijskom agencijom za razvoj (ADA), operativnom jedinicom ADC-a, SEE-GES također poduzima mjere da praktično i teoretski obučava tehničare za proizvodnju ove vrste energije. Dodatno kvalificirani zaposlenici općine bit će obučavani u segmentima povezanim s povećavanjem kapaciteta grijanja. Austrijski veleposlanik u Bosni i Hercegovi Werner Almhofer istaknuo je da ga raduje što će stanovnici općine Gračanica profitirati uspostavljanjem sustava grijanja baziranog na obnovljivoj energiji.

Prednosti novog sustava grijanja

"Opskrba energijom i briga za okoliš spadaju u esencijalna pitanja svake moderne države. Siguran sam da će mještani Gračanice vrlo brzo uvidjeti koje prednosti donosi ovaj sustav grijanja", kazao je veleposlanik Almhofer. Naglasio je da je okoliš nešto što nam svima pripada i moramo se zajednički boriti da ga očuvamo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.