NavMenu

Bolji uslovi za poslovanje malih i srednjih preduzeća u Goraždu

Izvor: eKapija Srijeda, 17.12.2014. 11:26
Komentari
Podeli
Goražde (Foto: Gorazde.ba)Goražde
Goražde bi do marta 2015. godine trebalo da unaprijedi uslove za poslovanje malih i srednjih preduzeća uspotavom "Zone unaprijeđenog poslovanja" koju će činiti "Biznis servis centar" sa centrom za obuku, "Kuća zanata", rekonstruisani centralni dio zone, bolji programi i finansijski instrumenti za biznis, javno-privatna partnerstva za aktiviranje potencijala rijeke Drine. Dogovoreno je to juče na sastanku načelnika Općine Goražde Muhamed Ramović sa predstavnicima "Oxfam"-a, saopćeno je na zvaničnom sajtu Goražda.

Projekat "Goražde – zona unaprijeđenog poslovanja" realizuje se u saradnji sa "Oxfam"-om, a partneri su i Vlada BPK, Obrtnička komora BPK i Razvojna agencija "Informest" iz Italije. Ukupna vrijednost projekta je 524.461 EUR, od čega EU finansira 440.547 EUR, Općina Goražde i Vlada BPK sufinansirati projekat sa po 20.000 EUR, dok će ostatak finasirati "Oxfam".

Muhamed Ramović je istakao da je ovaj projekat od prioritetnog značaja za Goražde.

– Obrtnička komora i Udruženje stari zanati zajedno sa Općinom Goražde došli su na ideju da se radi Centar za poslovno okruženje. Uradio se idejni projekat i očekujemo nejgovu realizaciju. Zgrada će biti višenamjenska, a u sklopu projekta je i samo uređenje stare čaršije.Također, planiramo uređenje glavnog gradskog trga koji se i ranije trebao urediti ali su problem uvijek bila finansijska sredstva. Projekat je vrlo interesantan. Drago mi je da je "Oxfam" dao podršku i da je projekat prošao.


Predstavnik "Oxfam"-a Rasim Tulumović rekao je da je jedan od ciljeva projekta privući EU fondove.

- Nadamo se da će realizacija projekta dovesti do toga da se poveća i kapacitet Goražda da privuče nove fondove EU. Pošto je inače kapacitet lokalnih zajednica u BiH jako mali, u narednih 28 mjeseci Goražde može da iskoristi ovu šansu našim prisustvom i radom na ovom projektu da stvori preduslove za mnogo novih projekata i novaca koji su atraktivni. Kroz primjer Hrvatske možemo vidjeti kako se zbog loše pripreme lokalne zajednice ne dobije novac koji je obećan. Goražde mora biti spremno da povlači taj novac. To je naša dugoročna vizija i mi to planiramo raditi sa svim pomenutim akterima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.