NavMenu

Ko i koliko nudi za mostarski Aluminij?!

Izvor: Dnevni avaz Petak, 04.05.2007. 10:04
Komentari
Podeli


Velika ekonomska i politička bitka za kupovinu 88% vlasništva u mostarskom "Aluminiju" se nastavlja. Poslije prvog tenderskog kruga za koji se prijavilo osam kupaca, a kada se zbroje svi kriteriji od finansijske ponude pa do poslovnog plana, najbolje je ocijenjena ponuda švicarskog "Glencora". Na drugom mjestu je indijska "Vedanta Resources", a treće, s istim brojem bodova, dijele "Mytilineos Aluminium" iz Grčke i "En+ Group" iz Velike Britanije, koju podržava ruski "Rusal".

No, vodstvu "Aluminija" s Mijom Brajkovićem na čelu, sudeći prema reakcijama pristiglim u Agenciju za privatizaciju u FBiH, ovaj rasplet ne odgovara, jer je iz utrke otpao favorizirani konzorcij koji predvodi širokobriješki "Feal", a u kojem su još "Dalekovod" Zagreb i zadarski "Aluflexpack". Zato je, kako doznaje "Dnevni avaz", ultimativno zatraženo da u naredni tenderski krug obavezno prođe šest, a ne četiri ponuđača.

Ako Vlada FBiH na to ne pristane ili se ne pronađe neko kompromisno rješenje, Komisija za privatizaciju "Aluminija" naredne sedmice bi mogla ostati bez odluke o nastavku privatizacije! Takav rasplet moguć je zbog propusta prethodne Vlade, koja je formirala Komisiju od šest članova, po tri iz Agencije za privatizaciju FBiH i "Aluminija". U slučaju da ishod glasanja o ponudama bude tri naprema tri, privatizacija "Aluminija" bila bi blokirana, a dodatni problem je što ne postoji drugostepeni organ koji bi razriješio takvu poziciju.

Rasplet 21. maja

Brajković je bio prvo pristao, pa odustao i od toga da svim firmama koje otpadnu u prvom krugu bude omogućeno da formiraju novi konzorcij s bilo kojom od četiri najbolje rangirane kompanije, naravno ako na to one pristanu. Mada je bio ubijeđen u saradnju s "Glencorom" na tom planu, Švicarci su odbili bilo kakvu mogućnost da u posao ulaze s konzorcijem koji predvodi "Feal".

Rasplet se mora desiti do 21. maja, za kada je Komisija za privatizaciju "Aluminija" najavila da će početi proces dubinskog snimanja mostarske firme kompanijama koje su preskočile prvi dio tendera.

Statistika:

640 miliona EUR nudi za investicije indijska "Vedanta", a u to je uključena i gradnja nove termoelektrane.

141,5 miliona EUR nudi za 88 posto kapitala poljsko-litvanski konzorcij koji predvodi UAB, grčka firma nudi 137, a "Glencor" 135 miliona EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.