NavMenu

Počela gradnja regionalnog terminala za ukapljeni plin u "Luci Ploče"

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 15.12.2014. 16:10
Komentari
Podeli
"PPD grupa" obilježila je danas u Luci Ploče početak izgradnje novog terminala za ukapljeni naftni plin (UNP) i tako započela investiciju vrijednu 25 mil EUR, prenosi "Indikator".

Svečanosti početka radova prisustvovali su Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, Ivan Pavlović, predsjednik Uprave "Luka Ploče", Deša Rathman, ravnateljica Lučke uprave Ploče i Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave "Prvo plinarsko društvo" koji su uoči pokretanja radova ukazali na veliku važnost novog terminala za ukupan gospodarski razvoj Hrvatske. Novi UNP terminal, koji bi trebao biti gotov u roku 18 do 24 mjeseci, Hrvatskoj i regiji će otvoriti pristup UNP-u iz drugih izvora, a diversifikacija dobave ukapljenog naftnog plina doprinijet će daljnjem razvoju tržišta i sigurnosti opskrbe plinom.

UNP terminal će se prostirati na ukupnoj površini od 24.461 m2 i imat će skladište za UNP (propan, butan ili mješavina) koje će se sastojati od podzemnih spremnika ukupne zapremine 35.180 kubnih metara, odnosno 17.000 tona.

Riječ je o prvom terminalu ovakve vrste s hrvatske strane Jadrana, odnosno u regiji, stoga, UNP terminal neće biti namijenjen isključivo za hrvatsko tržište, već će se ucrtati na karte svjetskih infrastrukturnih mapa i poslovno orijentirati na širu regiju. Naime, budući UNP terminal će nuditi brojne operativne mogućnosti poput dopreme i otpreme tekućih tereta brodom, dopreme i otpreme vagonskim cisternama te otpremu kamionskim cisternama.

UNP terminal bit će dovršen u roku od 18 do 24 mjeseci. Izgradnjom novog terminala PPD će osim usluga skladištenja za tržišne subjekte koji se bave distribucijom dobiti i mogućnost nastupa na regionalnom tržištu kao veletrgovac UNP-om, koji se zbog svojih svojstava i prednosti sve više afirmira kao jedno od vodećih alternativnih goriva današnjice.


Podsjetimo, "PPD grupa" je u studenom postala najveći pojedinačni vlasnik "Luke Ploče" s vlasničkim udjelom od ukupno 24,95% dionica. Odluka o ulasku "PPD grupe" u vlasničku strukturu "Luke Ploče" potaknuta je upravo potpisivanjem potkoncesijskog ugovora između "PPD grupe" i "Luke Ploče" u trajanju do 2055. godine, čime su ostvareni preduvjeti za izgradnju UNP terminala.

S obzirom da strategija budućeg poslovanja "PPD grupe" predviđa širenje poslovanja na različita područja energetskog sektora, kao i na druga tržišta regije, PPD Grupa u "Luci Ploče" vidi značajnu perspektivu za daljnji rast i razvoj sinergijskog poslovanja, prenio je "Indikator".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.