NavMenu

WWF izradio kartu najvrijednijih rijeka u Republici Srpskoj

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 15.12.2014. 14:39
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
WWF je u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa danas predstavio novu analizu i karte ključnih rijeka u Republici Srpskoj i regiji koje se ističu po biološkoj raznolikosti i očuvanosti staništa. Ovo je prvi korak u procesu koji WWF provodi u cijeloj regiji kako bi se osigurala budućnost najznačajnijih rijeka te usluge koje one pružaju društvu, saopšteno je iz WWF-a.

Metodologija WWF-a kao najvrijednije rijeke identificira one koje su u dobrom i vrlo dobrom stanju, te sa značajnom prisutnošću endemskih i zaštićenih vrsta riba i zaštićenih područja. Analiza 115 rijeka u BiH pokazala je da su mnoge od njih u dobrom ili vrlo dobrom stanju, dok ukupna duljina najvrijednijih riječnih segmenata iznosi čak 2.632 km, što obuhvaća 60% ukupne duljine analiziranih rijeka.

- Riječno bogatstvo prednost je za našu zemlju, ali postoji velika opasnost od prenaglog odlučivanja na iskorištavanje tog potencijala za energetske svrhe. Trebalo bi izbjeći pogreške koje su napravile druge evropske zemlje koje su prekomjerno iscrpile svoju riječnu mrežu. U mnogim slučajevima te zemlje danas imaju nacionalne programe za revitalizaciju vodotoka i troše velike količine novca za obnavljanje degradiranih ekosistema koji više ne mogu besplatno pružati važne usluge, npr. čistu i pitku vodu te zaštitu od poplava - izjavio je Dejan Radošević iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Iako predstavnici ICPDR nisu bili u mogućnosti prisustvovati predstavljanju karata u Banjoj Luci, oni su posebnim pismom potpore poručili:


- Glavni cilj primjene Smjernica je osigurati uravnoteženi pristup koji zapravo omogućuje niz koristi. Za energetski sektor to su pojednostavljeni proces ishođenja odobrenja, poboljšanje predvidljivosti i unaprijed dostupne informacije gdje je odobrenje projekta vjerojatno. Za sektor životne sredine to su povećanje transparentnosti, sudjelovanje u procesu donošenja odluka te zaštita osjetljivih riječnih segmenata.

Rijeke ne poznaju granice i rješenja za njihovo upravljanje trebaju biti usvojena na regionalnoj razini. WWF će u sljedećim mjesecima organizirati prezentaciju najvrijednijih rijeka i u Federaciji Bosne i Hercegovine te Crnoj Gori, te započeti razgovore i sa tamošnjim institucijama kako bi počeli proces nominacije i tako pridonijeli dugoročnom opstanku najznačajnijih rijeka u regiji Dinarskog luka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.