NavMenu

BERILO: Bjelašnica se ne smije proglasiti nacionalnim parkom

Izvor: eKapija Nedjelja, 14.12.2014. 13:18
Komentari
Podeli

Ibro Berilo (Foto: trnovo.ba)Ibro Berilo
Planina Bjelašnica se ne smije proglasiti nacionalnim parkom, jer bi se time zabranila gradnja koja je krucijalna za ekonomski razvoj općine Trnovo, kazao je u razgovoru za Fenu načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, prenosi portal Biznis.ba.

Ipak, smatra, nacionalnim parkom je potrebno proglasiti samo određene lokalitete kao što su Kanjon Rakitnice, treskavička jezera i Lokvanjsko jezero.

Berilo kaže da su planine Bjelašnica i Igman proglašene zaštićenim područjem, odnosno da su određeni lokaliteti proglašeni prvom vodovodnom zonom što podrazumijeva zabranu bilo kakve gradnje. On podsjeća da su općine Trnovo i Hadžići pokrenule dvije apelacije Ustavnom sudu BiH, a u vezi sa odlukama o utvrđivanju zaštićenog područja i o izradi prostornog plana o zaštićenom području. Sud je donio presude u korist općina.

- Nakon presude, na osnovu rente i uređenja imamo prihode oko milion i po maraka godišnje, a zamislite samo koliko smo izgubili novca za sedam godina zbog usvojenih odluka - ističe Berilo.

Građani Trnova smatraju da nacionalnim parkom treba proglasiti područja koja steknu uvjete za to, a onda te lokalitete staviti u funkciju građana. Također, smatra da ništa ne znači ako BiH ima turistički potencijal, ako on nije pristupačan svima.

- Naravno da ne smijemo ugroziti Kanjon Rakitnice na bilo koji način. Ali ako izgradite biciklističku stazu na nekom lokalitetu, ne vidim način kako ćete ugroziti ni kanjon, ni vodu, ni šumu - objasnio je Berilo.

Smatra da se šetnja Kanjonom Rakitnice treba naplaćivati po 10 KM, čime bi se ostvario prihod od 2,5 mil KM godišnje. Potrebno je uvesti, dodaje, i naplaćivanje ekoloških taksi, čime bi se plaćale usluge čišćenja i odvoz smeća, jer Bjelašnicu godišnje posjeti oko 500.000 ljudi.

- Svijest našeg naroda još nije takva da smeće koje donese sa sobom na planinu ponovo vrati u grad, a ne da ga ostavi na travi - smatra Berilo.

Zaključio je da je Općina Trnovo pozitivan primjer na koji način treba regulirati problem smeća, to je jedina općina koja nema divljih deponija, a prenio je portal Biznis.ba.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina

Uz park kod banjalučke Delte mogli bi da niknu i stambeni kompleksi, Grad sprema izmjene regulacionog plana

Aktuelna administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića planira ponuditi gradsko zemljište oko novog parka kod tržnog centra Delta planet investitorima na prodaju ili u zamjenu za druge parcele. Na njima će biti moguća gradnja stambenih zgrada, a novac dobijen od prodaje tog zemljišta Grad Banjaluka, između ostalog, planira uložiti u gradnju upravo tog parka, koji će progutati milione KM. Grad Banjaluka to namjerava da realizuje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.