Izvor: eKapija | Nedjelja, 14.12.2014.| 22:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Porast korištenja otpada kao sekundarne sirovine u RS - Metalni otpad se najviše prodaje i izvozi

U Republici Srpskoj, iako ne u dovoljnoj mjeri, bilježi se primjetan porast količine sekundarnih materijala koji se izdvajaju iz komunalnog otpada za prodaju i dalje korišćenje. Količina materijala koji su u ovu svrhu isključeni iz toka komunalnog otpada, prikupljenog u 2013. godini iznosila je 3.156 tone, što je skoro duplo više nego u prethodnoj godini, podaci su Zavoda za statistiku RS, prenosi portal Biznis.ba.

U strukturi izdvojenih komponenti, najviše je bilo otpada od papira i kartona, 75% od ukupne količine.

Porast količine obnovljivih materijala izdvojenih iz komunalnog otpada vidljiv je i tokom trogodišnjeg perioda, od 2011. do 2013. godine.

- Iako u neznatnoj mjeri, ovakav trend doprinjeo je smanjenju količine otpada koji se trajno odlaže na odlagališta, što je i dalje dominantan postupak upravljanja komunalnim otpadom u RS-u - navodi se u publikaciji "Ovo je RS" Zavoda za statistiku RS.

U sektoru prerađivačke industrije metalni otpad je najzastupljenija vrsta otpada koji se kao sekundarna sirovina prodaje domaćim preduzećima ili izvozi.

Statističari su izračunali da je u 2012. godini izvezeno skoro 40% ukupno nastalog metalnog otpada u toj godini, dok je dvije godine ranije, u 2010, taj udio bio nešto manji od 30%.

Pored metalnog otpada kao sekundarnog materijala, prerađivačka industrija je u 2012. godini izvezla i značajnu količinu otpadne drvne mase, otpadnog stakla i životinjskog otpada.

Inače, izdvajanje i korišćenje sekundarnih komponenti komunalnog otpada jedna je od povoljnih i poželjnih opcija održivog upravljanja otpadom, čijom primjenom se u mnogim zemljama Evropske unije postižu značajni ekološki i ekonomski efekti, prenio je Biznis.ba.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.