NavMenu

Alžir novo veliko tržište za firme iz BiH?

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.12.2014. 10:07
Komentari
Podeli
Ešref Gačanin iz IPSA-e i Haris Kuskunović, generalni direktor ŽGP-a, borave u posjeti Alžiru gdje su se sastali sa predstavnicima firmi u Alžiru, senatorima i kongresmenima u parlamentu Alžira, te direktorima agencije CARE i NABLI, strateških partnera Centra za transatlantske odnose SAIS u Vašingtonu. Posjeta delegacije iz BiH je dio projekta Mediteranski bazen čiji je cilj, pored ostalog, i ekonomsko uvezivanje zemalja mediterana i SAD-a, prenosi portal "Kupujmo domaće".

Kongresmen Omar Alilat, zamjenik predsjedavajućeg odbora za budžet i financije u parlamentu Alžira, izrazio želju i spremnost za jačanje saradnje između Alžira i BiH.

Alžirska senatorica Aicha Barki je izrazila spremnost zvaničnog Alžira za jačanjem odnosa sa našom zemljom. Sastancima naše delegacije prisustvovao je i Midhat Osmanbegović, savjetnik direktora "Energoinvesta", jedine firme iz BiH koja uspješno radi u Alžiru.

- Alžir je ogromno tržište u kojem naše firme mogu imati značajno prisustvo a bilo bi esencijalno da nova vlast u BiH hitno otvori ambasadu naše zemlje u Alžiru - izjavio je prof. dr Ešref Gačanin.

- Mi imamo mnogo projekata u raznim sektorima, od infrastrukture, poljoprivrede, energetike, do rudarstva i mjesta za ozbiljne firme iz cijelog svijeta. Alžir postaje vodeća zemlja u regiji i po stabilnosti, funkcionalnosti i po prosperitetu - rekao je Samy Boukaila, direktor CARE instituta u Alžiru i novoimenovani saradnik u Centru za transatlantske odnose SAIS u Vašingtonu.

Ministar industrije, energije i rudarstva Federacije BiH Erdal Trhulj zvanično će posjetiti Alžir početkom iduće godine, te predvoditi delegaciju firmi iz naše zemlje.


Ministar Trhulj će se susresti sa ministrom industrije i rudarstva Alžira, Abduslimom Bushwarebom, te predstavnicima poslovne zajednice Alžira. Tokom službene posjete Vašingtonu u septembru ove godine, ministar Trhulj je lobirao za podršku firmama iz cijele BiH za ulazak u tržišta sjeverne Afrike i šireg područja mediterana.

Pored postojećih velikih projekata, Alžir je nedavno objavio novi investicioni razvojni plan u iznosu od 262 mlrd USD u oblasti razvoja infrastrukture, poljoprivrede, te energetike, prenio je portal Kupujmodomace.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.