NavMenu

Rudnik Omarska kod Prijedora dobio dva nova pogona za obogaćivanje rude - "ArcelorMittal" uložio 6 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.12.2014. 16:03
Komentari
Podeli
U Rudniku Omarska kod Prijedora u četvrtak (10. decembar 2014.) su puštena u pogon dva postrojenja u koja je kompanija "ArcelorMittal Prijedor" uložila 6 mil EUR, javlja RTRS.

- Riječ je o filter presi i dvostepenoj magnetnoj separaciji koje će omogućiti rad sa siromašnijom rudom koja je preostala na ležištu Buvač, a održaćemo kvalitet koncentrata željezne rude koji smo imali i do sada - rekao je direktor organizacione jedinice Rudnik Omarska u preduzeću "ArcelorMittal Prijedor" Mladenko Knežević.

On je naveo da je ova investicija inicirana prije pet godina i da se dugotrajan rad na njenoj realizaciji sastojao od istraživačkog dijela, odobrenja investicije, nabavke postrojenja i instalisanja dva pogona.

- Biće angažovano dodatnih osam radnika i od danas su ova postrojenja u radu. Nastavićemo istraživački rad, jer nismo te sreće da imamo ogromne rezerve i da možemo opušteno raditi. Mi moramo pronalaziti nova ležišta, a i usavršavati rad postojeće tehnologije, rekao je Knežević novinarima u Omarskoj i podsjetio da je na ranijem površinskom kopu Јezero ruda imala 50% željeza, a da se na sadašnjem površinskom kopu Buvač trenutno radi s rudom sa 48% željeza.

- Već od naredne godine spuštamo se na kvalitet između 46 i 47%, a moramo održati kvalitet krupnog koncentrata na nivou od 53% željeza i sitnog koncentrata na nivou od 51% - pojasnio je Knežević.

Generalni direktor firme "ArcelorMittal Prijedor" Mladen Јelača rekao je da je ulazak u tehnološke procese obogaćivanja rude bila neminovnost i strateška orijentacija i zbog sadržaja željeza na Buvaču, kojem je "vijek trajanja" do 2023. godine, ali i zbog budućih eventulanih ležišta.


- Od otvaranja Rudnika Omarska 1985. godine ovo je najznačajnija investicija. Pokušaćemo i na drugim područjima raditi istraživanja, ali i na postojećim odlagalištima jalovine tretiranjem kroz nove pogone ponovo ta jalovišta vratiti u proizvodnju - naveo je Јelača.

Puštanje u pogon dva postrojanja nastavljeno je obilježavanje Dana rudara i desete godišnjice rada "Arcelor Mittala" u Prijedoru, prenio je RTRS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.