NavMenu

FIPA održala okrugli sto "Prijedlozi i mjere za poboljšanje poslovnog okruženja u BiH"

Izvor: eKapija Srijeda, 10.12.2014. 09:14
Komentari
Podeli
Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) organizirala je 9. decembra 2014. godine u Sarajevu okrugli sto na temu "Prijedlozi i mjere za poboljšanje poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini" sa ciljem prezentiranja identificiranih administrativnih prepreka koje koče značajniji priliv stranih ulaganja u BiH, te načina rješavanja problema, javljeno je iz FIPA-e.

U direktnom kontaktu sa stranim investitorima koji posluju u zemlji i u razgovoru o lokalnom poslovnom okruženju, među problemimam sa kojima se suočavaju, investitori ističu: komplikovane i dugotrajne carinske procedure, nedostatak podrške izvoznicima, netransparentnost poticaja i subvencija, radno zakonodavstvo, kao i uopšte neusaglašenost pravnih propisa na svim nivoima vlasti, odsustvo uvođenja jednošaltertskog sistema u FBiH, nepostojanje elektronskog potpisa i drugo.

Ekonomska kretanja na svjetskom i na evrospkom tržištu direktno se odražavaju i na ekonomiju u BiH, a posebno na sferu stranih ulaganja. Međutim, pored ovih uticaja značajnu ulogu u privlačenju stranih investicija ima imidž investicione lokacije.

Imajući u vidu sve navedeno i vođeni zajedničkom potrebom za povećanjem stranih investicija, kreiranjem tržišne investicijske politike, stvaranjem povoljnog, stabilnog, predvidivog, nediskriminacijskog i poticajnog poslovnog okruženja u zemlji, učesnici okruglog stola su se složili u sljedećem:

- Strana i domaća ulaganja su ključna za razvoj ekonomije jedne zemlje, imajući u vidu da ona utiču na otvaranje novih radnih mjesta, transfer tehnologije, znanja, povećanje produktivnosti i konkurentnosti jedne države.

- Učesnici okruglog stola su čvrsto opredjeljeni da se sve započete reforme nastave, te da se preduzmu dodatne aktivnosti na jačanju kapaciteta u svrhu rješavanja uočenih problema.

- Za uspješan program privlačenja stranih investicija neophodno je osigurati nesmetano odvijanje aktivnosti kompanijama. Preduslovi za dolazak stranih investitora jesu predvidivo i povoljno poslovno okruženje, procedure i nameti koji ne opterećuju, administracija u službi privrede, makroekonomska stabilnost i sigurnost investicije.

- Neophodno je jačati komunikaciju sa postojećim investitorima i pružiti pomoć kompanijama da identifikuju dalje prilike za širenje i nove investicije.

- Podrška tijela lokalne uprave kao i svih ostalih nivoa vlasti jeste i veoma važan faktor koji utječe na investicijske odluke. Neophodna je kontinuirana komunikacija predstavnika nadležnih institucija i stranih investitora i najkorisnije sugestije za poboljšanje poslovnog ambijenta mogu dati upravo investitori koji ovdje posluju.


O zaključcima će biti obaviještene nadležne institucije.

Na okruglom stolu o mjerama za unapređemje poslovnog okruženja u BiH govorili su Jelica Grujić, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), Tarik Šahović, predstavnik Međunarodne finansijske korporacije (IFC), Dragiša Mekić, pomoćnik ministra Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Slobodanka Dubravac, pomoćnik ministra Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu suradnju RS, Nedžad Dervišič, šef Odjela za razvoj IT-a Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Jozo Bejić, predsjednik Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Europi i Mreže za lokalni ekonomski razvoj FBiH, Erna Sulejmanović iz Ministarstva poduzetništva i razvoja Tuzlanskog kantona, Bojana Škrobić-Omerović, izvršna direktorica Vijeća stranih investitora u BiH, Dragana Đilas iz fabrike obuće "Bema" iz Banja Luke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.