NavMenu

GRUJIĆ: Strane investicije bilježe stalni pad

Izvor: eKapija Utorak, 09.12.2014. 15:45
Komentari
Podeli
Jelica GrujićJelica Grujić
Reinvesticije imaju značajan udio u ukupnim stranim investicijama u BiH, koje od 2011. godine bilježe stalni blagi pad, rekla je danas direktor Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) Jelica Grujić, prenio je poslovni portal "Capital".

Grujić je pred početak okruglog stola o temi "Prijedlozi i mjere za poboljšanje poslovnog okruženja u BiH" istakla da je FIPA fokus svojih aktivnosti stavila na postojeće strane investitire.

Ona je naglasila da su postojeći strani investitori važni sa jedne strane kao reinvestitori, a sa druge kao ekonomski promoteri za druge eventualne ulagače.

- Svjesni smo da poslovno okruženje u kome rade strani investitori nije zadovoljavajuće i da su problemi sa kojima se suočavaju komplikovane i dugotrajne carinske procedure, nedostatak podrške izvoznicima, netransparentnost podsticaja i subvencija, radno zakonodavstvo, kao i neusaglašenost pravnih propisa na svim nivoima vlasti - rekla je Grujić.

Ona je naglasila da u BiH na različitim nivoima vlasti postoje različiti dokumenti u smislu preporuka, analiza i sporazuma, koji konkretizuju rješavanje problema, ali je, isto tako, provođenje tih aktivnosti veoma sporo.

Prema njenim riječima, cilj današnjeg okruglog stola je da se skrene pažnja na sve dosadašnje preporuke i da sve institucije nastoje da ubrzaju aktivnosti na provođenju već postojećih preporuka.


Grujić je naglasila da je danas održan i sastanak Saradničke mreže za postinvesticionu podršku stranim preduzećima u BiH na kome je fokus bio na rješavanju administrativnih prepreka sa kojima se investitori susreću u poslovanju.

Ona je zaključila da je neophodno jačati komunikaciju sa postojećim investitorima i pružiti pomoć kompanijama da identifikuju dalje prilike za širenje i nove investicije, prenosi "Capital".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.