NavMenu

RS: Za preduzetništvo i do 150 mil KM

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 30.04.2007. 11:52
Komentari
Podeli

Minimum sredstava ranije određenih u nacrtu strategije za razvoj malih i srednjih preduzeća u RS do 2010. godine iznosio je 38 miliona KM, ali će ona s ciljem što ubrzanijeg sprovođenja biti uvećana i na 150 miliona KM.

To je rekao Nikola Vukmirović, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS, dodajući da će se koristiti sredstva iz privatizacije, međunarodnih donacija i fondova EU.

Komentarišući nedavno usvajanje strategije u toj oblasti od strane Vlade RS, Vukmirović je kazao da je razvoj malih i srednjih preduzeća jedan od uslova za ulazak u EU.

"U RS sada ima oko 15.000 malih i srednjih preduzeća sa 140.000 zaposlenih, a prema strategiji potrebno je njihov broj povećati na 45.000, a broj zaposlenih na 280.000", istakao je on.

Kao poređenje naveo je pokrajinu Baden Vitenberg u Njemačkoj, koja ima gotovo istu površinu kao RS, a ima 400.000 malih i srednjih preduzeća.

Prioritete u podsticaju razvoja u RS, kažu u Agenciji, imaće drvoprerađivačka, prehrambena, metaloprerađivačka, turistička oblast i oblast informacionih tehnologija.

Rajko Ubiparip, ministar privrede, energetike i razvoja RS, kazao je da posljednje studije pokazuju da u RS na 1.000 stanovnika radi sedam malih i srednjih preduzeća, dok je taj broj u zemljama okruženja 12 puta veći.

"Povećanjem broja malih i srednjih preduzeća u RS, ukupnog broja zaposlenih u ovom sektoru, njihove konkurentnost u BiH i okruženju, ali i njihovo učešća u bruto dohotku RS je osnova strategije", rekao je Ubiparip.

Praksa pokazuje da je mali biznis teško samostalno pokrenuti, a najmanja svota početnog kapitala koja je potrebna za osnivanje iznosi oko 15.000 KM. Banke se teško odlučuju na kreditiranje novih preduzetničkih projekata, a za dobijanje dugoročnih kredita potrebno je u prosjeku prikupiti 25 dokumenata, navode u agenciji "Vralinvest", koja je istraživala ovu oblast.

Majda Despotović, stručnjak "Vralinvesta", kaže da su najčešći problemi sa kojima se preduzetnici suočavaju prilikom prikupljanja dokumentacije neriješeni vlasnički odnosi i nepostojanje gruntovnih knjiga u pojedinim opštinama. S ciljem što boljeg sprovođenja strategije razvoja malih i srednjih preduzeća, navodi ona, potrebno je izvršiti edukaciju budućih preduzetnika kako bi što bolje znali pristupiti kreditnim sredstvima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.