Izvor: eKapija | Srijeda, 03.12.2014.| 11:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Strategija razvoja TK jedan od preduslova za apliciranje ka EU fondovima

Tuzla
Tuzla
Vlada Tuzlanskog kantona je, uz podršku Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), zajedničke inicijative Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) u maju 2014. godine počela sa procesom izrade Strategije razvoja Tuzlanskog kantona za period 2016- 2020. godina, navodi RTV "Slon".

U okviru procesa izrade ovog strateškog dokumenta, u proteklom periodu je Kantonalni odbor za razvoj kreirao Nacrt strateške platforme razvoja TK koja sadrži socio-ekonomsku analizu, strateške fokuse, strateške ciljeve i viziju razvoja Kantona.

- Strategija razvoja TK bit će jedan od preduslova za konkurisanje prema EU fondovima, korištenje IPA fondova, kao i za apliciranje za ostale eksterne izvore finansiranja za razvojne programe TK-a što važnost ovog strateškog dokumenta čini još većom - kazao je Bahrija Umihanić, premijer TK na drugom sastanku Partnerske grupe za razvoj.

Naglasio je da je socio-ekonomska analiza dala uvid u široki spektar saznanja o razvoju, potencijalu i problemima TK-a, ali i kritičkim oblastima koja čine uska grla razvoja TK-a.

- Prateći propisanu metodologiju došli smo do strateških fokusa i ciljeva TK koji u prvi plan stavljaju privredu kao nosioca i pokretača cjelokupnog razvoja TK. Razvoj ljudskih resursa kroz reforme i unapređenje obrazovanja koje je u funkciji razvoja tržišta rada, povećana zaposlenost i zadržavanje mladih još je jedan od identificiranih strateških fokusa, kao i fokusa usmjerenim na javnu infrastrukturu te zaštitu okoliša - potcrtao je kantonalni premijer.

Po riječima Nasira Nalića, predstavnika ILDP projektnog tima, Projekt integriranog lokalnog razvoja zajednička je inicijativa švicarske vlade i Razvojnog programa UN koja se provodi u BiH u saradnji s nizom domaćih institucija.

- Projekt radi na osnaživanju funkcija planiranja i upravljanjem razvoja u BiH sarađujući na lokalnom, kantonalnom, enitetskom, pa i državnom nivou. Ovaj segment aktivnosti odvija se na kantonalnom nivou i mi imamo saradnju s devet kantona u FBiH kojima pružamo podršku u izradi i implementaciji strategije razvoja. Jedan od kantona s kojima ostvarujemo najkvalitetniju saradnju je i TK - istakao je Nalić.

Objašnjava da se kroz ovaj projekt osigurava prije svega stručna pomoć, ali odgovornost i glavni posao je, ipak, na domaćim insitucijama, odnosno kantonalnim predstavnicima,

Nalić je takođe dodao da je u Unsko-sanskom i Zapadnohercegovačkorm kantonu završena strategija, te da se tamošnjim vlastima pruža podrška u njenoj implementaciji kroz uspostavu i jačanje struktura koje trebaju da definiraju strategiju razvoja što je dokument koji nedostaje u BiH, prenio je RTV "Slon".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE