Izvor: eKapija | Utorak, 02.12.2014.| 16:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Klas" dogovorio izvoz 40 tona gljiva za Njemačku, Sloveniju, Italiju i Francusku

Nakon povratka u posao sa malinama i jagodičastim voćem, prehrambena industrija "Klas" uspješno je pokrenula otkup i preradu gljiva i plodova smreke, prenosi "Klix".

Sa njemačkim partnerom dogovoren je izvoz oko 40 tona šumskih gljiva i plodova smreke na tržišta Njemačke, Slovenije, Italije i Francuske.

Od 200 domaćih kooperanata sa područja Goražda u ovogodišnjoj sezoni otkupljeno je oko 20 tona osušenih gljiva - vrganja i crne trube, kao i 20 tona šumske smreke.

- U periodu koji je pred nama širit ćemo broj otkupnih mijesta i pravit ćemo dogovore sa zadrugama. Plan je da "Klas" u idućoj godini poveća broj kooperanata na 600, te da se otkup proširi na sve općine na kojima uspijevaju gljive i smreka, sa fokusom na područja srednje Bosne, Podrinja, i Istočne Bosne, što ukupno obuhvata 20 bosanskohercegovačkih općina - riječi su direktora kompanije "Klas" Rusmira Hrvića.

Na taj način steći će se uvjeti za otkup 50 tona suhog vrganja u idućoj godini, 20 tona suhog srijemoša - divlji luk, 2 tone suhog smrčka i 100 tona ploda smreke. Plan povećanja otkupa, podrazumijeva i povećanje kapaciteta, zatim broja radnika za preradu i za nabavku sirovine, saopćeno je iz "Klasa", prenio je "Klix".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.