NavMenu

Cijeli računar u USB-u

Izvor: Blic Ponedjeljak, 01.12.2014. 12:16
Komentari
Podeli
Personalni računari malih dimenzija nisu novitet, ali kineska kompanija "Shenzen Apec" otišla je korak dalje i spakovala cijeli uređaj u veličinu USB stika.

Pod oznakom APM - D01, dolazi sa dimenzijama 100 x 38 x 9,6 milimetara i težinom od tek 46 grama. Model sa oznakom F dolazi sa jednim gigabajtom, a model G sa dva gigabajta. Procesor je iz kompanije "Intel" i to "Atom Bay Trail" generacija sa radnim taktom od 1,33 GHz i četiri jezgra.

Ostale karakteristike čine flash memorija od 16 ili 32 gigabajta, a ona se može proširiti uz memorijsku karticu. Tu su još i dva mikro USB porta, a iako na fotografijama pokazuje da uređaj posjeduje strandarni USB port, to nije navedeno na zvaničnoj stranici uređaja. Pored toga, povezuje se i putem WiFi, odnosno Bluetooth konekcije. Uređaj može da radi na "Android"-u, "Windows 8.1" ili nekom od "Linux" derivata.

Povezuje se putem HDMI porta, a njime može da se upravlja sa svim periferijama koje su kompatibilne sa pomenutim operativnim sistemima. Iako dosta podsjeća na "Chromecast" uređaj kompanije "Google", za razliku od njega, APM - D01 se može koristiti kao klasičan računar, pa čak i za pokretanje nekih ne toliko zahtjevnih igara.

Za sada jedini problem sa njim predstavlja činjenica da je broj dostupnih jedinica izuzetno mali, pa je do njega veoma teško doći, pogotovo što se može naći po cijeni do 70 USD.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.