NavMenu

Slobodno vrijeme u izumiranju

Izvor: BIZLife Petak, 28.11.2014. 11:34
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Granica između profesinalnog i privatnog života polako nestaje, posebno u najrazvijenim zemljama gdje u prosjeku 60% zaposlenih nema određeno radno vrijeme, jer su preko interneta i telefona neprestano na raspolaganju poslodavcima i klijentima.

U Meksiku, Brazilu i Indiji je čak 80% zaposlenih dostupno 24 sata poslodavcima i poslovnim partnerima, pokazao je svjetski godišnji tehnološki izvještaj "Cisco Connected World Technology 2014", sastavljen na osnovu ankete zaposlenih u 15 najrazvijenijih zemalja svijeta.

Svaki četvrti Francuz od 18 do 50 godina starosti izjavio je da nema fiksno radno vrijeme i da poslovnu komunikaciju obavlja i u slobodno vrijeme. Zaposleni u Kini i Rusiju takođe sve manje imaju fiksno radno vrijeme i primorani su da rade i van radnog vremena, i to posebno generacija od 31 do 50 godina.

U izvještaju se navodi da većina stručne radne snage u razvijenim zemljama smatra da je fleksibilno radno vrijeme koje je omogućila savremena tehnologija posljedica savremene organizacije poslovnog života koja zahtijeva mobilnost i rad na razdaljini.

Više od 25% zaposlenih, na čelu sa Nijemcima i Francuzima, vjeruje da će poslovni saradnici preduzeća biti sve više raštrkani po svijetu i da menadžeri neće morati da budu svakodnevno fizički prisutni na poslu.


Četvrtina ispitanika u 15 zemalja svijeta pokazala je spremnost da radi na Marsu ili nekoj drugoj planeti ukoliko bi njihovo preduzeće tu otvorilo filijalu.

Jedan broj stručnjaka okupljenih povodom 40. godišnjice francuske Agencije za poboljšanje uslova rada (Anact) predvidio je da će do 2053. zaposleni raditi od kuće, iz zajedničkog poslovnog prostora koji dijeli više kompanija, iz prevoznih sredstava, iz parkova, kafea i restorana. Ukratko, svuda osim iz klasičnih kancelarija.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.