Izvor: eKapija | Petak, 28.11.2014.| 12:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Podnijete tužbe u slučaju "Tuš" - Prijavljena potraživanja od 6,6 mil KM

Oštećena privredna društava u BiH koja imaju potraživanja od kompanije "Tuš" u BiH, podnijela su Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Mirka Tuša, Milana Mlinara, Branka Cokana, Vida Habjana, te protiv njihovih preduzeća u BiH – "Tuš" Bihać i "Tuš Trade" Bihać, sa osnovanom sumnjom da su počinili krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelom prevara u privrednom poslovanju, porezna utaja i prevara i neplaćanje poreza, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH, a prenosi portal Indikator.ba.

Veliki broj oštećenih kompanija iz BiH pridružio se ovoj krivičnoj prijavi protiv navedenih osoba, a isto tako veliki broj je podnio i pojedinačne tužbe za naplatu potraživanja.

Na inicijativu velikog broja članica, grupacija i udruženja Vanjskotrgovinske komore BiH, a uz opravdano postojanje osnovane sumnje za pokušaj privrednog kriminala i prevare u privrednom poslovanju, VTK BiH je stala u zaštitu privrednika iz BiH i odmah poduzela odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti.

Do danas se VTK BiH u vezi sa slučajem "Tuš" obratilo više 100 oštećenih kompanija, od kojih je njih 75 poslalo popunjene ankete. Prema prikupljenim podacima, ukupna potraživanja ovih kompanija od TUŠ-a iznose 6.598.357 KM. Ove firme ukupno zapošljavaju 5.992 radnika, a imale su ukupan obrt u 2013. godini od 1.377.660.531 KM.

Početkom novembra održan je u VTK BiH inicijativni sastanak sa više 80 firmi oštećenih u poslovanju sa trgovačkim lancem "Tuš" u BiH, na kojem je izabran Koordinacioni odbor predstavnika dobavljača "Tuš"-a u koji su ušli predstavnici firmi: "Bakalar komerc" Čapljina, "Bimal" Brčko, "Džajić Commerce" Ljubuški, "Intercamp" Sarajevo, "Kras" Sarajevo i "Vitinka" Kozluk.

Vanjskotrgovinska komora BiH je odmah zatražila od svih nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini i Republici Sloveniji da zbog osnovane sumnje provedu detaljnu istragu o ovom događaju, prenio je "Indikator".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.