Izvor: eKapija | Petak, 28.11.2014.| 11:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Plasteničko cvijeće porodice Hurić iz Bugojna na tržištu širom BiH

Malo je poljoprivrednika, a pogotovo mladih ljudi, koji uzgajaju cvijeće, jer ono zahtijeva poseban tretman i pažnju, te značajna finansijska ulaganja. Da, ipak, ima i takvih potvrđuje porodica Salke Hurića iz Vesele kod Bugojna, odnosno njegova kćerka Amra Husić, koja se uspješno bavi plasteničkim uzgojem cvijeća, prenosi Biznis.ba.

Trud koji je uložen posljednjih nekoliko godina prerastao je u ozbiljan porodični biznis, s tendencijom proširenja proizvodnje u 2015.

- Željeli smo stvoriti uvjete u kojima ćemo moći svi živjeti od vlastitog rada. Počeli smo prije otprilike sedam godina, u veoma skromnim uvjetima. Nakon početnih 100-200 kvadrata proširili smo površinu najprije na 500 kvadrata a kasnije i na nove površine, na koje smo zasadili cvijeće. Trenutno imamo 2.000 kvadratnih metara pod plastenikom - kaže Amra.

Svjesna da bez adekvatne edukacije neće moći ostvariti željene ciljeve proizvodnje Amra je upisala i uspješno završila Agromediteranski fakultet u Mostaru.

Sretna je što stečeno znanje primjenjuje u poslu, koji je postao glavna preokupacija svih članova njene porodice.

- Naravno, svi su članovi porodice uključeni, roditelji, suprug, sestra i ja. Gledamo da svako svoj posao obavlja na vrijeme i na najbolji način. Bude, naravno, i nekih odricanja, ali, kada vidite efekte onda ništa nije teško, naglašava.

Osim u Bugojnu, Gornjem Vakufu-Uskoplju i Donjem Vakufu, cvijeće iz plastenika porodice Hurić ima svoje kupce širom BiH, a naročito u Jablanici, Mostaru, Ljubuškom i Sarajevu.

- Da bi se moglo uspješno uzgajati, cvijeće se mora, prvenstveno, voljeti. A, da se može živjeti od ovoga, može. Samo treba raditi, i rezultati neće izostati, zaključuje, prenosi portal Biznis.ba.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.