Izvor: eKapija | Petak, 28.11.2014.| 12:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Britanci i Njemci žele pregovore sa kompanijom "Shell" oko eksploatacije nafte u BiH

Na ponovljeni međunarodni tender za izbor stručnog konsultanta koji će voditi pregovore za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte na području Federacije BiH s naftnom kompanijom "Shell", prijavilo se osam renomiranih firmi iz regiona i Evrope, saznaje "Dnevni avaz", a prenosi Biznis.ba.

Hazim Hrvatović, predsjednik Vladine komisije koja je pripremala tendersku dokumentaciju za izbor konsultanta, kazao je da su dokumentaciju otkupile 22 kompanije, a prijavu je poslalo njih osam.

- Radi se većinom o firmama iz Engleske, Rumunije, Njemačke, ali i iz Hrvatske. Za deset dana znat ćemo imena firmi koje su ušle u pretkvalifikacionu fazu, a odabrat ćemo tri kompanije - rekao je Hrvatović.

Naftna kompanija "Shell" još u septembru 2011. godine iskazala je interes da dobije koncesiju za istraživanje nafte i plina te je s Vladom FBiH potpisan i Memorandum o saradnji. "Shell" je najavio da će u istraživanje nafte u FBiH uložiti 700 mil USD, a prve bušotine mogle bi početi s radom 2015. godine.

Vlasti FBiH planira potpisati ugovor o eksploataciji nafte sa "Shellom" na 25 godina. Ukupna vrijednost ugovora procijenjena je na 800.000 KM, prenio je portal Biznis.ba.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.