Izvor: eKapija | Četvrtak, 27.11.2014.| 08:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Google" izumio kašiku koja redukuje drhtanje

Kada se pomene "Google", najprije pomislimo na Internet pretraživača, ali ova američka kompanija se bavi i raznim izumima, od kojih je posljednji – kašika. Ali, naravno, ne bilo koja kašika, već pravo malo tehnološko čudo, dizajnirano da olakša život ljudima koji imaju drhtavicu (esencijalni tremor) ili Parkinsonovu bolest, prenosi Capital.ba.

"Liftware" kašika, koju neki već nazivaju "Spoogle" = "Google" + Spoon, "predviđa" drhtanje ruke i pravi automatske korekcije kako bi zadržala ravnotežu.

Tokom kliničkih testova, kašika je uspjela da redukuje drhtanje u posudici za čak 76%.

- Želimo da pomognemo ljudima u svakodnevnim aktivnostima, uz nadu da ćemo, dugoročno, saznati mnogo više o pojedinim bolestima - rekla je predstavnica "Google"-a Kejtlin Džabari.

Do sada je razvijeno niz uređaja kao pomoć ljudima koji pate od tremora, ali tehnologija nikada dosad nije korišćena na ovakav inovativan način, smatraju stručnjaci.

- Ovo je potpuna novina - izjavila je neurolog dr Džil Ostrem za Kalifornijskog univerziteta, koja je izumiteljima kašike pomagala svojim savjetima.

- Imala sam pacijente koji nisu mogli samoslatno da jedu, već su drugi morali da ih hrane. Sada mogu sami da jedu - objasnila je ona.

- Kašika neće izlečiti bolest, ali je za pacijente to pozitivan pomak - navela je Ostrem, prenosi AP.

Više od 10 miliona ljudi širom svijeta, uključujući majku koosnivača "Google"-a, Sergeja Brina, pate od esencijalnog tremora ili Parkinsonove bolesti, prenio je Capital.ba.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.