NavMenu

Sud poništio odluku o oduzimanju dozvole Mikrokreditnoj fondaciji "Prizma"

Izvor: eKapija Srijeda, 26.11.2014. 16:02
Komentari
Podeli
Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu donijelo je presudu u korist Mikrokreditne fondacije "Prizma" kojom je poništena odluka Agencije za bankarstvo FBiH u vezi sa oduzimanjem licence toj Fondaciji, zvanično je potvrdio za "Oslobođenje" generalni direktor MKF "Prizma" Jure Žigo, prenosi portal Biznis.ba.

- U cilju otklanjanja bilo kakve sumnje i konfuzije, informišemo sve naše povjerioce, uposlenike, te prije svega klijente i širu dušrtvenu zajednicu da MKF "Prizma" posluje bez ikakvih ograničenja u punom kapacitetu, te da očekujemo u budućnosti ponovno snaženje naših operacija i kreativnsoti a sve s ciljem ispunjavanja naše misije - istakao je prvi čovjek MKF "Prizma".

On pojašnjava da su efekti globalne finanijske krize snažno potresli sektor najsiromašnijih klijenata. Istovremeno, kompleskn društveno-politička situacija, te neisgurnost u zemlji, značajno su smanjie investicije inozemnih ulagača koji su bili primarno finansijeri "Pizme" što je u koordinaciji sa nedovoljnom senzibilnošću regulatora dovelo do otežanih uslova poslovanja i lošijih rezultata u proteklom periodu.

- Mišljenja sam da je zadatak regulatora jačanje mikrofinansijskog sektora (koji se od momenta dolaska pod kontrolu regulatora smanjio na 30% od onoga što je nekada bio), kao jedine alternative za dominantnu većinu graćana i mikropreduzetnika u BiH, a nikako rigorozno tretiranje istih s ciljem njihovog gašenja, čime se direktono gase stotine radnih mjesta, a indirektno desetine hiljada radnih mjesta koja su kreirali i dalje kreiraju u teškim uslovima naši klijenti, na koje smo izuzetno ponosni.


Agencija za bankarstvo FBiH oduzela je dozvolu MKF "Prizma" sredinom oktobra 2014. godine, navodeći da je kršila propisana ograničenja i uvjete poslovanja, te da ni nakon brojnih upozorenja nije uskladila svoje poslovanje sa odredbama Zakona o MKO.

Agencija je navela u saopćenju za javnost i da je utvrdila da MKF "Prizma" ugrožava svoju imovinu i donirana sredstva, te da ima 40-ak blokiranih transakcijskih računa, prenio je Biznis.ba.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.